fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPandemija odložila traganje za naftom

Pandemija odložila traganje za naftom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju i koje je bilo planirano za ljeto ove godine, odloženo je za narednu, zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Prema trenutnim procjenama u Upravi, očekuje se da taj posao počne u prvom kvartalu naredne godine, odnosno od januara do kraja marta, pišu Vijesti.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa i to s konzorcijumom Eni i Novatek 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom Energean godinu kasnije.

“Pandemija koronavirusa uzrokovala je smanjenje poslovne aktivnosti u gotovo svim privrednim granama u svijetu, pa tako i u industriji nafte i gasa. Prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju, koje je planirano za ljeto ove godine, je odloženo iz istih razloga”, rekli su iz Uprave.

Oni su kazali da se, iako u izmijenjenim okolnostima, veliki broj aktivnosti u Crnoj Gori, koje su u vezi s istraživanjem nafte i gasa, realizuje nesmetano. U toku su pripremne radnje za prvo istražno bušenje koje će, prema trenutnim procjenama, početi u prvom kvartalu naredne godine.

“Logistička baza je u luci Bar gdje se već doprema materijal koji će biti korićen za istražno bušenje”, rekli su iz Uprave.

Imajući u vidu da je prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju prvobitno bilo planirano za ljeto ove godine, u ovom trenutku, kako su naveli iz Uprave, sve aktivnosti u vezi s 3D seizmičkim ispitivanjem su završene.

Iz Uprave su kazali da će, prema programu bušenja, prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju trajati oko 180 dana rada.

“Ako se aktivnosti budu realizovale po planu, za očekivati je da do kraja naredne godine imamo informaciju da li u crnogorskom podmorju na predmetnim blokovima ima komercijalnih nalazišta nafte i gasa”, zaključili su iz Uprave.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...