fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOsnivaju novu avio-kompaniju

Osnivaju novu avio-kompaniju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršna vlast planira osnivanje nove avio-kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade i potpuno promijenjenom strukturom, najavio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

„Imamo u planu osnivanje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade, što nije državna pomoć. Svjesni smo šta znači gašenje kompanije za ovu turističku sezonu, jer će za osnivanje nove trebati šest do devet mjeseci. Učinićemo sve da nova kompanija bude operativna do početka naredne sezone“, rekao je Bojanić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je kazao da je teška sudbina MA, ako ništa drugo onda zbog zaposlenih, ali da su predstavnicima Vlade “vezane ruke”.

„Krenućemo koliko je sjutra u osnivanje nove kompanije, ali bolje da se istrpi sad gubitak i prekinemo sa nezakonitim ponašanjem Vlade. Ova Vlada se neće nezakonito ponašati“, poručio je Bojanić.

On je dodao da Vlada ne može da donese nijednu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja, a da ona bude zakonita.

„Zato smo sazvali konferenciju za novinare da znate punu informaciju, potpuno svjesni šta znači u vrlo skorom roku zaustavljanje saobraćaja, odnosno zabrana i stopiranje letova MA“, naveo je Bojanić.

On je kazao da Vlada nije “časila časa” da traži rješenje, ali da njega jednostavno nema.

Bojanić je dodao da građani zaslužuju da znaju gdje se i kako davalo stotinu miliona do sada.

„Najavili smo da ćemo donositi radikalne odluke po pitanju MA i svim gorućim problemima. Ova Vlada nema problem da donese odluku“, kazao je Bojanić.

On je naveo da je kod MA drugi problem, jer se uz svu dobru volju ne može donijeti nikakva odluka.

„Nijesmo časili časa da tražimo rješenje, pokušavali smo da ga nađemo, ali njega jednostavno nema. Nama su vezane ruke odlukama Agencije za zašitu konkurenciju, kao i radom Odbora direktora koji u ime države gazduje tako važnim subjektom. Nažalost, predsjednik Odbora direktora MA, koji tu funkciju obavlja profesionalno, danas javio je da ne može da dođe, jer ga boli zub“, kazao je Bojanić.

On je rekao da su u Vladi svjesni da će zaustavljanje rada MA i vrlo izvjesno stečaj koštati Crnu Goru 50-tak miliona.

Bojanić je saopštio da zaposlenima u MA od 2016. godine nijesu plaćani doprinosi, dok posljednja dva ili tri mjeseca kasne i plate.

„Mi ćemo nastojati da u što kraćem roku krenemo sa osnivanjem nove kompanije kako bismo dio tih ljudi preuzeli“, dodao je Bojanić.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), Miodrag Vujović, kazao je da ta institucija nema u nadležnosti da cijeni ekonomsku opravdanost ulaganja države u MA ili bilo koju drugu kompaniju.

„Agencija isto tako nema u nadležnosti da cijeni ciljeve ekonomske politike bilo koje institucije, Vlade ili Skupštine, a još manje ili bolje reći nama baš nikakve nadležnosti u dijelu kontrole trošenja budžetskih sredstava i dominantno trošenja iz tekuće budžetske rezerve“, objasnio je Vujović.

Kako je naveo da je isključiva nadležnost Agencije da obavlja postupke prethodne i naknadne kontrole.

Vujović je rekao da je Agencija 3. septembra donijela rješenje o usklađenosti zakona o pomoći MA sa MEO principom, odnosno testom subjekta u tržišnoj ekonomiji.

„Znači, testom subjekta u tržišnoj ekonomiji trebalo je dokazati da država nastupa kao privrednik, ali i dokazati jedan procenat profitabilnosti nakon isteka određenog roka“, kazao je Vujović i dodao da Agencija nije kasnila u donošenju rješenja.

Vujović je podsjetio da je MA prvu pomoć države dobio 2012. godine, u iznosu od 35,6 miliona EUR.

On je naveo da taj iznos nije relevantan i da MA sa tim iznosom ne može da posluje pozitivno.

“MA nije smio dobijati državnu pomoć do 2022, shodno regulativi Evropske unije”, dodao je Vujović.

On je kazao da je niskobudžetna avio-kompanija Ryaner je uputila zahtjev Evropskoj komisiji (EK) da ispita da li je MA dobio više od 43 miliona EUR državne pomoći.

“EK je uputila zahtjev Agenciji da se pokrene postupak i utvrdi da li su ti navodi tačni”, rekao je Vujović.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, rekao je da je Vlada formirala jednu radnu grupu koja će se baviti formiranjm nove nacionalne kompanije što je, kako smatra, bitno za Crnu Goru.

„Već smo planirali te izdatke za budžet za narednu godinu. Biće odvojena sredstva. Ta radna grupa će odmah analizirati prošlo poslovanje MA i izabraće se linije koje su profitabilne“, saopštio je Spajić.

Na pitanje da li će država inicirati uvođenje stečaja u MA, Spajić je odgovorio da neće.

On je kazao i da će troškovi osnivanja nove kompanije biti nula, a da će investicije biti zavisno od procjene.

„Mi smo ostavili sa strane do 30 miliona EUR u budžetu za narednu godinu. Vodićemo se principom održivosti. Očekujemo da osnivanje kompanije bude u najkraćem mogućem roku, ali ima stvari na koje ne možemo da utičemo, kao što je dobijanje licenci, pitanje šta će biti sa slotovoima, kao i da li će radnici preći u novu kompaniju ili ne“, objasnio je Spajić.

On je najavio da će se boriti da buduća avio-kompanija po svaku cijenu zadrži makar neke od slotova MA, ali i da je siguran da na tržištu već postoje zainteresovani za te slotove.

„Neke kompanije će iskoristiti situaciju da preuzmu slotove MA, ali borićemo se da zadržimo makar neke“, rekao je Spajić.

On je dodao da ostaje procjena da će prihodi od turizma za narednu godinu iznositi 50 do 60 odsto onih od prošle godine.

Spajić je podsjetio da je Crna Gora ove godine imala slabiju posjetu turista iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji dolaze uglavnom drumskim saobraćajem, kao i da MA nije imao značajan udio u prevozu gostiju iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, jer su oni dolazili čarter letovima.

Spajić smatra da osnivanje nove avio-kompanije jedina opcija.

„Koliko je bitna bila ona obveznica, sad imamo opciju vezano za pravljenje nove kompanije. To je jedini izlaz iz ove situacije“, rekao je Spajić.

On je poručio da se više neće praviti kompanije radi “uhljebljenja” ljudi.

“One će biti održive ili neće postojati”, poručio je Spajić.

Na pitanje da li postoje državne garancije za kompaniju, Spajić je odgovorio da je Ministarstvo finansija dobijao veoma šture informacije iz državnih preduzeća.

“Već imamo neke mjere za januar”, dodao je Spajić.

On je poručio i da je to, što se tiče avio-industrije, zadnji trošak koji će Crna Gora da plati i svaki novac koji će ići u tom pravcu biće investicija.

Bojanić je kazao da će kompletno poslovanje MA biti podvrgnuto kontroli.

“Prethodna Vlada je svjesno, sračunato, da ne kažem grublje, radila mimo zakona. Gurala je da premosti jedne, druge, treće izbore. Nova vlast ubiramo plodove tog nerada i marifetluka, gdje su više godina varali jedni druge i iskrivljenu sliku slali u javnost. Mi ćemo platiti prvi ceh njihovog rada, ali ispitaćemo ko nam ga je ispostavio i na koji način”, naveo je Bojanić.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da su se na sjednici Vlade neki njeni članovi pozvali na Zakon o zaštiti konkurencije u smislu razrješenja predsjednika i članova Savjeta AZK, zbog neblagovremenog i nasavjesnog obavljanja dužnosti.

„To je pitanje koje se danas postavilo i koje ćemo razmotriti kao Vlada“, rekao je Milatović.

Bojanić je kazao da je njegov resor poslao zahtjev Vladi da se usvoji predlog da se u što skorijem roku razriješe svih sedam članova Odbora direktora Elektroprivrede.

Razlog je, kako je rekao, nedomaćinsko poslovanje.

Najčitanije