fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOrlandić: Nijednog radnika nećemo ostaviti bez posla

Orlandić: Nijednog radnika nećemo ostaviti bez posla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Velike avio kompanije su izuzetno zainteresovane za ponovnim pokretanjem linija sa crnogorskih aerodrome, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić i dodao da ta kompanija nijednog svog radnika u ovom vremenskom periodu neće ostaviti bez posla.

On je saopštio da su u kompaniji u potpunosti spremni za sve što propišu evropske i domaće institucije, ali se u međuvremenu situacija i tu promijenila.

“Iz razgovora sa kolegama iz regiona i Evropske unije (EU) može se naslutiti da će ovog ljeta ipak biti putovanja i to vjerovatno bez testiranja na Covid-19 i karantina”, rekao je Orlandić u intervjuu za Dnevne novine.

Osnovne stvari su ipak ključne, odnosno fizička distanca tamo gdje može od 1,5 metara, obavezno nošenje maske i česta dezinfekcija ruku.

Orlandić je dodao da će informacija da nema korone u Crnoj Gori pozitivno uticati na avio kompanije.

“Velike avio kompanije su izuzetno zainteresovane za ponovnim pokretanjem linija sa naših aerodroma. Vjerujem da će se već u drugoj polovini juna to i desiti, a u julu i avgustu će se napraviti ogroman iskorak u odnosu na sadašnju situaciju”, rekao je Orlandić.

Naravno, kako je dodao, pod uslovom da epidemiološka situacija bude pod kontrolom u svim zemljama regiona i EU.

Nakon rekorda u svakom segment poslovanja u prošloj godini, Ornaldić je naveo da se sada svjedoči vremenu koje je najrazornije uticalo na poslovanje aviokompanija i aerodroma u cijelom svijetu.

“Ne mogu da ne kažem da je slika praznih pista i pustih terminala zaista težak prizor, nakon konstantne dinamike koja prati avijaciju. Od kako je obustavljanjen komercijalni saobraćaj 18. marta, na podgorički aerodrom su slijetali samo avioni koji su prevozili pomoć, naše državljane iz inostranstva i strance koji žive u Crnoj Gori”, podsjetio je Orlandić.

On je naveo da je opsluženo blizu šest hiljada putnika, ali kako to nijesu komercijalni letovi, period korone je ostavio itekako traga na finansije.

“Okvirno, u martu je pad prihoda iznosio preko 65 odsto, dok je u aprilu bio i preko 90 odsto. Slična će situacija važiti i za ovaj mjesec”, naveo je Orlandić.

On je, na pitanje da li će zbog te situacije biti otpuštanja radnika, odgovorio da Aerodromi Crne Gore nijednog svog radnika u ovom vremenskom periodu neće ostaviti bez posla, iako smo gotovo sasvim ostali bez prihoda.

“Plate redovno isplaćujemo umanjene 30 odsto zaposlenima koji su vrijeme korone proveli kući. Ipak, vjerujem da ćemo uspjeti prevazići probleme u kojima se nalazimo i da je danas ipak mnogo bolja situacija nego što smo mislili da će biti”, dodao je Orlandić.

On je podsjetio da su prošle sedmice otvorili aerodrome za generalnu avijaciju kao poruku da se država na ozbiljan, odgovoran i fazni način otvara za strane državljane u susret turističkoj sezoni.

“Za ovih 16 godina koliko postoji naše preduzeće u ovom obliku, bilježeni su samo dobri rezultati, koji su posljednjih godina duplirani po skoro svakom parametru. Međutim, čvrsto vjerujem da Aerodromi Crne Gore imaju kapacitet da se oporave, jer su preduzeće utemeljeno na zdravim osnovama i sve boljom mrežom aviokompanija sa kojima sarađuju”, smatra Orlandić.

On je naveo da je optimista da će i u krizi pokazati da su dorasli zadatku.

“U prilog tome govori i činjenica da su nam skoro sve najznačajnije aviokompanije potvrdile obnavijanje vazdušnog saobraćaja čim se otvore granice”, dodao je Orlandić.

On je, govoreći o “novoj realnosti” koja se pominje za Crnu Goru, naveo da to podrazumijeva drugačije definisanje politike razvoja zemlje koja će se temeljiti na domaćim resursima, a samim tim i ukupne avijacije.

“Pokazalo se da u Crnoj Gori ima dovoljno pameti i ozbiljnosti da se sa najvećom krizom prouzrokovanom pandemijom novog koronavirusa, na efikasan i kvalitetan način izborimo i postanemo prva država u svijetu koja neće imati nijednog zaraženog čovjeka. To pokazuje da naši građani mogu da se oslone na svoju zemlju”, ocijenio je Orlandić.

Ozbiljnom i mudrom odlukom Vlade je, kako je dodao, sačuvan nacionalni avioprevoznik koji će u narednim godinama biti glavni oslonac i podrška razvoju turizma u zemlji.

“Što se tiče aerodroma, apsolutni prioritet je završetak projekta noćnog letjenja na aerodromu Tivat i donošenje odluke o gradnji novih putničkih terminala u Tivtu i Podgorici sa rekonstrukcijom i izgradnjom novih poletno-sletnih staza. Proširenim kapacitetima, novim sadržajima i realizacijom projekta noćnog letjenja u Tivtu možemo mnogo uraditi da oporavak bude brži, a u narednim godinama ponovo prevaziđemo postignute rezultate”, smatra Orlandić.

On je podsjetio da je, kada je riječ o ulaganju u Terminal 2 za odlazeće putnike u Tivtu, tokom dva i po mjeseca rada prošle ljetnje sezone isplaćena investicija u vrijednosti od skoro 50 odsto uloženih sredstava.

Najčitanije