fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Izborna lista DPSa-a biće ogledalo kadrovske reforme i smjene generacija

Nikolić: Izborna lista DPSa-a biće ogledalo kadrovske reforme i smjene generacija

Podgorica, (MINA) – U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) još se razgovara o tome da li će stranka na izbore izaći samostalno ili sa partnerima, ali će bez obzira na tu odluku, izborna lista biti ogledalo kadrovske i strukturalne reforme i smjene generacija, rekao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Partneri opozicionom DPS-u, kako je naglasio Nikolić u intervjuu za Glas Amerike, biće svi oni koji Crnu Goru vide kao dio euroatlantskih struktura.

“Još uvijek se razgovara o formatu izlaska na izbore, analiziraju se različiti scenariji. Bez obzira kako ćemo se predstaviti na tim izborima, naša izborna lista biće ogledalo onoga što je reforma naše politike, i kadrovska, strukturalna i suštinska”, kazao je Nikolić.

On je kazao da su već pokrenuli intenzivnu političku akciju obilaska opštinskih odbora.

“Podižemo i mobilišemo našu partijsku mrežu i vjerujem da je to dobro zagrijavanje za ono što slijedi na izborima”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, partneri su im svi koji Crnu Goru posmatraju i rade na tome da ona zadrži status multietničke društvene zajednice svih onih koji je vide na Zapadu kao dio evropskih i evroatlantskih struktura.

“Nema tu puno imaginacije. Mislim da ljudi u Crnoj Gori znaju šta DPS nudi, znaju šta DPS zagovara i znaju da je po pitanju političke orijentacije DPS već sebe afirmisao i da iza te afirmacije stoje određeni rezultati”, kazao je Nikolić.

Upitan da li u kontekstu partnerstva posmatraju i Pokret Evropa sad, Nikolić je odgovorio da je rano govoriti o potencijalnim partnerima, “treba da vidimo kako ćemo se rasporediti na parlamentarnim izborima”.

“Vjerujem da imamo kadrovski kapacitet da upravljamo državom, da imamo iskustvo, imamo pravo i da se preporučujemo građanima za vršenje društveno-političke odgovornosti”, kazao je Nikolić.

Govoreći o smjeni generacija, Nikolić je rekao da je smjena najavljena izborom vršioca dužnosti predsjednika DPS-a Danijela Živkovića i da je u tom smislu stranka još jednom instalirala neke demokratske standarde u Crnoj Gori.

“Jer od DPS-a ste prvi put čuli priznanje rezultata na nekim izborima u Crnoj Gori za ovih 30 godina. DPS je prvi put kazala: ’Čestitamo vam, preuzmite vršenje društveno-političke odgovornosti, u nama ćete imati partnera za sve konstruktivne politike koje budete promovisali”, naveo je Nikolić.

On se tokom boravka u Vašingotnu prethodnih dana sastao sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i članovima Kongresa.

Nikolić je kazao da su susreti bili dio redovne komunikacije sa međunarodnim partnerima koji su ponovili da je Crna Gora i dalje važan partner Sjedinjenih Američkih Država.

Nikolić je rekao da je bilo puno interesovanja u vezi sa onim što su refleksije spoljašnjih uticaja na političke procese u Crnoj Gori.

“Tu smo pokušali da, kroz primjer istorijskog revizionizma kojeg je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin u Rusiji, izvedemo paralelu sa onim što preživljavamo u našem regionu jer nam se čini da Republika Srbija pokušava da ’kopi pejst’ politikom uspostavi paternalistički odnos nad Srbima u regionu što u značajnoj mjeri utiče na političke odnose u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

On je dodao da su razgovarali i o ruskom malignom uticaju.

Nikolić je podsjetio na očekivanje zvaničnika Stejt departmenta Džejmsa Rubina, koji je tokom boravka u Podgorici, ispostavio vrlo jasno očekivanje od buduće vlade, da se ozbiljno pozabavi sistemom ruskih dezinformacija u Crnoj Gori kroz djelovanje određenih medijskih struktura i ne samo medijskih struktura na teritoriji države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije