fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMontenegro Airlines u minusu 15 miliona

Montenegro Airlines u minusu 15 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro Airlines (MA) imao je na kraju trećeg kvartala minus od 14,99 miliona EUR, što je za preko šest miliona više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštili su Danu iz nacionalnog avio-prevoznika.

Iz MA su dodali da pandemija ima razarajući uticaj na sve činioce avio-saobraćaja.

Oni su, kako bi se lakše razumjele stvari, naveli jedno regionalno poređenje.

“Croatia Airlines je za devet mjeseci prošle godine imala gubitak 6,5 miliona EUR, a ove godine 32,1 milion, iako je Hrvatska imala značajno bolju turističku sezonu nego Crna Gora. Ovo govori o dubini krize koja nas pogađa i odgovoru koji je u našim uslovima bio moguć”, kazali su iz MA.

Za devet mjeseci su ostvareni ukupni prihodi od 11,59 miliona EUR, a u istom periodu prošle godine su iznosili 60,4 miliona EUR.

Pad prihoda je iznosio 48,81 milion ili 80,81 odsto.

“Uprkos ovako ozbiljnim pokazateljima, borimo se da sačuvamo tkivo nacionalnog avio-prevoznika – sredstva i kadar, koliko je god to moguće u ovim uslovima. Ograničenja i mjere za putovanja utiču na redukovanje tražnje i odustajanja od putovanja, na šta ne možemo uticati. Trudimo se da budemo fleksibilni, da razumijemo sadašnje potrebe putnika, podstičemo putovanja i izađemo u susret složenim organizacionim zahtjevima putovanja”, naveli su iz MA.

Iz kompanije su dodali da je u ovom vremenu društvena funkcija nacionalnog prevoznika je najvažnija i mora se taj zadatak, uprkos svemu, izvršavati.

Ukupni rashodi MA za devet mjeseci su iznosili 26,6
miliona EUR.

“U istom periodu prošle godine rashodi su iznosili 69,12 miliona. Dakle, pad rashoda je 61,54 odsto. Pad prihoda nažalost, i pored svih napora, značajno odstupa od pada rashoda. Prvenstveni razlog su osnovna sredstva koja se iznajmljuju ili kreditno otplaćuju, što je veliki teret za kompaniju”, objasnili su iz MA.

Iz nacionalnog avio-prevoznika su poručili da im je za savladavanje posljedica krize izazvane pandemijom potrebna pomoć Vlade.

“Kompanije širom svijeta su dobile višemilionsku pomoć svojih država kako bi se izborile sa razarajućim posljedicama koronavirusa. Pomoć kompanijama na teritoriji Evrope uglavnom je iznosila od tri do 20 miliona po avionu i zavisile su od brojnih faktora. MA trenutno saobraća sa četiri aviona u floti”, kazali su iz MA.

U jeku pandemije, kako su naveli, avio-kompanije iz cijelog svijeta primorane su da traže pomoć vlada svojih država.

“Druga opcija je da prizemlje avione, države budu avio-nedostupne, a znamo da bez avio-veza nijedna država ne može. U regionu imamo primjere Srbije i Hrvatske čije vlade čine sve da sačuvaju svoje avio-kompanije, iako imaju odlične autoputeve i mnogo bolju željeznicu od nas. Kriza komercijalne avijacije je toliko velika da ne postoji način da kompanije malih zemalja same prežive”, rekli su iz MA.

MA je, kako su zaključili, potreban Crnoj Gori i Crna Gora je potrebna njemu, jer samo kao državna, subvencionisana kompanija može da opstane.

Najčitanije