fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMinistri članica NATO-a pozvali na povlačenje ruskih snaga

Ministri članica NATO-a pozvali na povlačenje ruskih snaga

Podgorica, (MINA) – Ministri odbrane članica NATO-a, na vanrednom sastanku Alijanse u Briselu, pozvali su na smirivanje tenzija i povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, u ciju iznalaženja diplomatskih modela za rješavanje nastale krize.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prisustvovala je i resorna ministarka Olivera Injac.

Iz Ministarstva su naveli da je povod za sastanak aktuelna kriza u Ukrajini.

„Ministri odbrane članica NATO-a oštro su osudili agresivne aktivnosti koje se tokom proteklih sedmica sprovode na teritoriji Ukrajine i pozvali na smirivanje tenzija i povlačenje ruskih snaga, a u ciju iznalaženja diplomatskih modela za rješavanje nastale krize“, kaže se u saopštenju.

Uzimajući u obzir da je riječ o, kako se navodi, najvećem bezbjednosnom izazovu na teritoriji Evrope u posljednjim decenijama, ministri su razgovarali o mogućim implikacijama sukoba na sveukupnu stabilnost evroatlantskog područja.

„U tom konteksu, naglašeno je da je u proteklom periodu u značajnoj mjeri ojačano prisustvo savezničkih snaga na istočnim granicama, kao i da su raspoređene snage visokog stepena spremnosti odbrambenog karaktera“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je naglašena i važnost saradnje sa partnerima, u prvom redu Evropske unije (EU), budući da se samo na taj način može pružiti uvezan i efikasan odgovor na izazove od zajedničkog interesa.

„Dogovoreno je da će i u narednom periodu biti nastavljeno sa aktivnostima na adaptaciji Alijanse u cilju prilagođavanja tokovima savremenih bezbjednosnih kretanja“, navodi se u saopštenju.

Ministri su zaključili da su aktelna dešavanja jasan signal da NATO mora u kontinuitetu raditi na unapređenju odvraćanja i odbrane kako bi bio sposoban da pruži adekvatan odgovor na eventuelne prijetnje po svoju teritoriju.

Zaključeno je i da aktivnosti NATO ostaju defanzivne, ali je izražen jasan i ujedinjen stav da će Alijansa biti nepokolebljiva u odbrani saveznica od svih izazova.

Injac je, kako su kazali iz Ministarstva, izrazila podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, kao i njenom pravu da samostalno odlučuje o svom pozicioniranju na međunarodnom planu.

Ona je naglasila važnost efikasnog odgovora Alijanse koji se ogleda u jačanju prisustva na istočnim granicama Saveza, čime je poslat jasan signal odlučnosti NATO kada je u pitanju zaštita evroatlantskog područja.

Injac je rekla da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima Saveza i da u kontinuitetu doprinosi očuvanju stabilnosti u Evropi kroz upućivanje svojih pripadnika u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku (eFP), gdje se trenutno nalazi sedmi kontingent.

„Ona je ukazala na važnost jedinstva kako unutar saveza, tako i na relaciji NATO-EU kada je u pitanju suočavanje sa izazovima koji mogu degradirati bezbjednost Evrope i evroatlantske regije“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Injac, sastanak je bio prilika da Alijansa istakne jedinstvo i solidarnost sa Ukrajinom i istakne programe humanitarne podrške, donacije koja će svaka od članica poslati narodu Ukrajine.

Injac ja navela da su u prethodnom periodu aktivirani svi planovi odbrane NATO-a.

„Crna Gora je dala svoj doprinos i ostaje kredibilna saveznica koja će u svim aktivnostima podržavati kooperativnu odbranu Alijanse“, poručila je Injac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...