fbpx
NaslovnicaGlavna vijestManje prigovora na banke

Manje prigovora na banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bankarskom ombudsmanu se tokom prošle godine obratilo 484 klijenata i žiranata, što je šest odsto manje nego 2018, pokazuje zvaničan izvještaj bankarskog ombudsmana.

U proceduri je bilo svega 24 prigovora i svi su okončani, za razliku od godinu ranije kada ih je bilo 39, prenose Dnevne novine.

To praktično znači da je sve manje prigovora klijenata i žranata, odnosno da su prozvodi i bankarske procedure sve transparentnije. Pažnju u izvještaju su privukli prigovori za mikrokreditne institucije (MFI), budući da kod njih kredite često vraćaju žiranti, umjesto korisnika kredita.

Na osnovu svih podataka sadržanih u izvještaju za prošlu godinu, banke i MFI ažurnije i profesionalnije pristupaju rješavanju prigovora klijenata i jemaca, posvećuju veću pažnju zaštiti prava svojih klijenata i jemaca.

“Može se konstatovati da nivo zaštite koji je danas prisutan u našem bankarskom sistemu, nije kao kod zemalja EU, te da je zakonska regulativa u ovoj oblasti u procesu harmonizacije sa zakonskom regulativom EU”, piše u izvještaju koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Broj procesuiranih prigovora od bankarskog ombudsmana u prošloj godini prema bankama i MFI iznosio je iznosio svega 24, s tim da je jedan prigovor prenijet u ovu godinu.

Od ukupnog broja procesuiranih prigovora, 21 se odnosi na klijente, a tri na jemce (žirante).
Ono što je za pohvalu je da je okončano svih 24 postupka procesuiranih prigovora u prošloj godini. U taj broj je uračunat i jedan postupak prenijet iz 2018.

U prošloj godini najviše procesuiranih prigovora bilo je iz Podgorice, njih 11, zatim Nikšića pet i Bijelog Polja dva. Procesuirani prigovori u prošloj godini najviše odnose na kreditne proizvode, zatim na račune građana i na depozite.

“Zaštitu kod bankarskog ombudsmana tražili su građani i preduzeća. Broj prigovora koje su podnijeli klijenti je 88 odsto od ukupnog broja prigovora. Broj prigovora jemaca iznosi 12 odsto od ukupno procesuiranih prigovora”, konstatuje se u dokumentu.

Najveći broj prigovora klijenata i jemaca odnosi se na kredite kao bankarski proizvod, jer su oni najčešće korišćeni bankarski proizvod.

“Među bankarskim kreditima građana u prošloj godini, najčešći su stambeni, nenamjenski (finansijski) i namjenski (potrošački). Prigovori klijenata na ove bankarske proizvode odnose se, prvenstveno, na kolateral kao obezbjeđenje kredita i osiguranje kao vid obezbjeđenja kredita”, navodi se u izvještaju.

Prigovori klijenata se, kako se dodaje, odnose i na račune i depozite. Kod računa, primjedbe se odnose na blokadu računa, dok se primjedbe na depozite tiču visine kamatne stope.

U izvještaju se potenciraju prigovori žiranata i način na koji se može to riješiti.

“Prigovori jemaca (žiranata) se odnose na to što banke i MFI naplaćuju kredite od njih, a ne od klijenata kojima su odobrile kredite”, navodi se u izvještaju.

Od bankarskog ombudsmana su dobili odgovor da je jemstvo po kreditu obligacioni odnos.

Manji broj obraćanja bankarskom ombudsmanu u prošloj godini upućuje na zaključak o manjem broju povreda prava klijenata banaka i MFI. Međutim, veliki broj poziva bankarskom ombudsmanu uslijedio je zbog stečaja u banakama IBM i Atlas banci.

“Deponenti ovih banaka tražili su stav bankarskog ombudsmana, prvenstveno o tome kako da ostvare svoja prava u vezi sa raspolaganjem depozitima u uslovima stečajne uprave u ovim bankama, kao i o korišćenju kredita”, piše u izvještaju.

Najčitanije