fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLekić: Važna podrška 49 poslanika, ali ne po svaku cijenu

Lekić: Važna podrška 49 poslanika, ali ne po svaku cijenu

Podgorica, (MINA) – Učešće Socijaldemokrata (SD) u novoj vladi prevashodno zavisi od njenih prioriteta, poručila je potpredsjednica SD-a Milica Lekić, dodajući da je podrška 49 poslanika manjinskoj vladi važna, ali ne i po svaku cijenu.

Lekić je, u intervjuu agenciji MINA, kazala da se konstituenti buduće vlade ne smiju premišljati oko civilizacijskih pitanja, već oko svakog pitanja moraju imati jasan stav, koji je usklađen sa evropskom i evroatlantskom orijentacijom.

Ona je, na pitanje da li u toj partiji kao bolje rješenje vide manjinsku ili političku vladu, navela da su Socijaldemokrate od početka političke krize jednakog stava da su izbori “najčistije” rješenje, u idealnoj situaciji.

„Pošto situacija ne da nije idealna, već imamo paralisanu izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, imamo veliki broj političkih partija koje pregovaraju oko mogućih rješenja, i činjenicu da bi priprema izbora unijela dodatne turbulencije, da ona zahtijeva vrijeme, ali i izmjenu izbornog zakonodavstva, jasno je da bismo bili neracionalni da smo insistirali samo na toj opciji“, smatra Lekić.

Ona je navela da se manjiska vlada očigledno već iskristalisala kao model koji bi imao podršku u ovom momentu, dodajući da je sada nevrsishodno upoređivati ga sa političkom vladom.

„Ono što je sigurno jeste da mi nećemo blanko napadati opciju manjinske vlade, niti ćemo blanko u njoj učestvovati“, poručila je Lekić.

Ona je kazala da će u toj stranci sačekati ishode dogovora oko koncipiranja i prioriteta vlade, za koje, kako je istakla, smatraju da treba da budu sasvim jasni.

Ti prioriteti su, kako je precizirala, vraćanje na put EU integracija, potpuno usklađivanje vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike sa EU i NATO savezom, građanska vlada lišena bilo kakvog ekstremizma i klero-nacionalizma, kao i ekonomija, obrazovanje, zdravstvo i socijala.

Lekić je podsjetila da su u toj stranci, kao i većina drugih političkih subjekata, razgovarali sa mandatarom za sastav 43. Vlade Dritanom Abazovićem na temu manjinske vlade.

„Mandatara treba procjenjivati kroz političke i programske prioritete vlade koju nastoji da formira, i naravno budući rad, a trenutno smo svi u očekivanju upravo koncepta Vlade i načina rada“, navela je Lekić.

Ona je rekla da će učešće SD-a u novoj vladi, u slučaju da se ona formira, zavisi prevashodno od toga da li neko planira da ta nova vlada „nastavi da građane dijeli po nacionalnom ključu i robuje retrogradnim svjetonazorima poput prethodne“.

„Ili ipak planira da jasno kaže šta su joj politički, ekonomski i društveni prioriteti, oroči ih i krene da radi, čemu se iskreno nadamo. Dakle, ovdje je suštinsko pitanje da li SD želi da bude dio nove vlade ili ne“, navela je Lekić.

To, kako je podsjetila, dominantno zavisi od prioriteta te vlade, kao i njenih budućih konstituenata.

„Oni ne smiju da se premišljaju da li treba osuditi bezobzirnu vojnu agresiju koja se sprovodi nad Ukrajinom, da li je dozvoljeno ili nije da se u Beograd ide po „sopstveno“ mišljenje, te da li ćemo se izgrađivati kao sekularno ili teokratsko društvo“, smatra Lekić.

Konstituenti, kako je dodala, još manje smiju da se premišljaju oko civilizacijskih stvari, poput one da li je u Srebrenici bilo genocida, ili da li Crnogorci kao narod imaju svoje istorijsko utemeljenje.

„Zato oni na čiji stav oko ulaska u manjinsku vladu se odavno čeka, treba prije svega da na Glavnom odboru partije zauzmu stav jesu li spremni da naprave ovaj demokratski i vrijednosni iskorak, i pridruže se nama koji pune tri decenije istrajavamo na takvom – evropskom sistemu vrijednosti“, smatra Lekić.

Ona je navela da, u suprotnom, teško da bi mogli biti dio bilo kakve vlade, a posebno ne u novonastalim bezbjednosnim okolnostima, u kojima se oko svakog pitanja mora imati jasan stav.

„Naravno, do kraja usklađen sa našom evropskom i evroatlantskom orijentacijom. Važna jeste podrška 49 poslanika, ali ne po svaku cijenu“, poručila je Lekić.

Ona je ocijenila da su Socijaldemokrate jedna od rijetkih partija koja je shvatila poruku koju su građani poslali 30. avgusta, i odlučila da, nakon zabilježenog rasta od 35 odsto, krene u sveobuhvatnu programsku, kadrovsku i organizacionu reformu.

„Kad ostale partije budu došle do te tačke, to će biti ozbiljna politička i društvena transformacija. Nažalost, nama je i dalje glavna zanimacija traženje ili konstruisanje “putera na glavi” jednih drugima, umjesto sopstvenog unapređenja“, rekla je Lekić.

Lekić je, komentarišući trenutnu blokadu skupštine, kazala da taj slučaj treba da služi za nauk da se do daljnjeg normira, kako je rekla, sve zamislivo, a posebno nezamislivo.

Ona je pitala kako „neko iole objektivan“ može da gleda na to što neko koristi proceduralnu stvar – sazivanje sjednice, da 81 poslanika, a time i sve njihove glasače, „drži u zarobljeništvu, samo kako ne bi izglasali nešto što mu se ne sviđa“.

„To je potpuno isto kao da predsjednik države odbije da da mandat za sastav vlade zato što kandidati za mandatara nijesu iz njegove partije, ili zato što su mu jednostavno antipatični. Zvuči smiješno, ali upravo to se događa u Skupštini“, rekla je Lekić.

Ona je kazala da su to momenti koji ukazuju na političku zrelost društva.

„Kako ćete se ponašati u situaciji kad nemate eksplicitnu normu za konkretan slučaj jer se zakonopisac vjerovatno nije, i nikad neće, sjetiti svih stvari kojih mogu da se sjete naši poltički akteri u izigravanju sistema“, navela je Lekić.

Lekić je poručila da je sigurna da će se naći jednostavan i pravno valjan način da se tome stane na put „ako nastave da istrajavaju u nerazumnoj namjeri da se Skupština drži u zarobljeništvu“.

Ona je, govoreći o ishodu lokalnih izbora na Cetinju, poručila da SD nikad i ničim nije ugozio jedinstvo suverenističkog bloka.

Kako je ocijenila, pogrešno je što se pod “suverenistički blok” često podrazumijeva samo formalna saradnja ili koalicija svih suverenističkih, drzavotvornih i građanskih partija.

„Podrška i dogovori u vezi sa korisnim inicijativama, zajednička vrijednosna platforma sa koje se nastupa – sve su to poveznice za formiranje toga što nazivamo blokom“, rekla je Lekić.

Ona je poručila da državotvornost i građanska orjentacija, iako među važnim, nijesu jedine dvije stvari zbog kojih se glasa, ističući da vještačka unisonost nije dobra.

Prema riječima Lekić, još manje su dobri sukobi i nealaganja unutar građanskog bloka, kojima se svjedočilo na Cetinju.

„Krnjenjem partija iz istog vrijednosnog korpusa glasovi tog istog korpusa samo se prelivaju unutar njega, iz partije u partiju, a sveukupno gledano, nijeste promijenili odnos snaga na političkoj sceni“, ocijenila je Lekić.

Ona je kazala da upravo iz tog razloga blok prije svega treba da bude istinsko zajedništvo u vrijednosnom određenju, a ne formalne koalicije.

„Uostalom, imali smo postizbornu koaliciju građanske partije sa desnim snagama, pa smo vidjeli na šta je to ličilo“, rekla je Lekić.

Ona je, komentarišući javni diskurs u Crnoj Gori, podsjetila da političari crpe manji ili veći autoritet iz važnih pozicija na kojima se nalaze u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

„Ako oni sebi u parlamentu mogu da dozvole osebujnu paletu uvreda, možete misliti šta prosječan građanin misli da je normalan diskurs i šta misli da mu je dozvoljeno da kaže u privatnoj ili poluprivatnoj komunikaciji“, smatra Lekić.

Lekić je kazala da su crnogorske institucije dosta dugo izmicale iz takvog diskursa.

„Ipak, u momentu kad u zvaničnom saopštenju javnog subjekta, u ovom slucaju aktuelnog Ministarstva zdravlja, pročitate naslov “Sram vas i stid bilo”, znate da je situacija ozbiljna“, rekla je Lekić.

Ona je kazala da, ukoliko se tome dodaju loše tradicije koje korijene imaju u izostanku bavljenja medijima na pravi način, dobija se sredina koja misli da je ostavljanje utiska proporcionalno jačini uvrede.

„Opstimista sam ipak da će mladi ljudi u Socijaldemkratama pokazati šta znači dobra argumentacija, i pokazati da je ona zapravo obrnuto proporcionalna nekontrolisanim, nepristojnim i neukusnim bjesovima kojima nerijetko svjedočimo“, rekla je Lekić.

Ona je poručila da je odgovornost da doprinesu popravljanju takvog stanja na svima, ali, kako je kazala, na način da svako zna svoj posao.

„Moramo da nađemo način da objasnimo građanima da pristojnost nije strah, i da oni koji ne znaju da čuvaju druge od sebe, to čine jer ne znaju da sve moze da se kaže, samo pristojno“, kazala je Lekić.

Ona je poručula da oni koji ne znaju da uljudno ne znači sterilno i dosadno ili, kako je kazala jednostavno ne znaju bolje, ne zaslužuju da budu predstavnici građana.

„Subjekti koji ozbiljno promišljaju, a među njih ubrajam Socijaldemokrate, svjesni su da je vrijeme da krenu u surotnom pravcu – ka spuštanju crvene linije kada je riječ o javnom diskursu, a koja je danas toliko visoko postavljena da nema što se može reći, a da će vas iznenaditi“, rekla je Lekić.

Uvažavanje sagovornika je, kako je zaključila, i politički praktično, jer upravo to predstavlja element koji izdvaja, budući da se došlo do tačke da je pristojan malo ko.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...