fbpx
NaslovnicaCrna GoraLekić: Ponuđeni metod formiranja vlade bio demokratski i u interesu države

Lekić: Ponuđeni metod formiranja vlade bio demokratski i u interesu države

Podgorica, (MINA) – Ponuđeni metod formiranja nove vlade bio je demokratski, javno odgovoran i isključivo u interesu države, poručio je lider Demosa Miodrag Lekić.

Lekić, kome je mandat za sastav 44. vlade dodijelila Skupština na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku, demantovao je navode premijera Dritana Abazovića da se pitanju formiranja nove vlade prišlo neozbiljno.

“Naprotiv, ponuđen je ozbiljan metod rada na bazi već dogovorene strukture vlade i programskih pravaca koji je prethodno potpisao 41 poslanik”, istakao je Lekić u saopštenju objavljenom na Fejbuku /Facebook/.

On je rekao da je, na tim osnovama, na prvom sastanku 4. januara ponudio da u sljedećih 15 dana ozbiljnim i vrlo intezivnim radom, sa pojedinačnim strankama i na zajedničkim sastancima, sve zajednički finalizuju kadrovski i programski, na demokratski i javan način.

Prema riječima Lekića, svakom političkom subjektu je ostavljena demokratska mogućnost da tokom rada, pa i na sjednici odlučivanja u Skupštini, eventualno odustane od glasanja izbora i povjerenja novoj vladi, ako smatra da zato ima razloga.

“Ponuđena pravila su bila demokratska i javna, pa je teško razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URA-e i Socijalističke narodne partije već na prvom sastanku, što je zatim sve potvrđeno i javnim stavom predsjednika URA-e”, naveo je Lekić.

On je kazao da ne želi da sve kvalifikuje u kategorijama kombinacije političke neozbiljnosti i repertuara prevara.

“Niti da nagađam da li su kolege odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremnu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi, čime bi se nastavila mizerija formata i profila dijela crnogorskih političara, kao i protektoratsko brukanje Crne Gore, bez presedana u njenoj istoriji”, dodao je Lekić.

On je rekao da ne želi ni da nagađa da li se kolegama interesno dopalo trajanje “odavno raspale 43. Vlade, sa inteziviranom proizvodnjom novih javnih skandala”.

Lekić je kazao da su pokušali da se formira ozbiljna i javno odgovorna crnogorska vlada sa osnovnim pravcima konsituisanja Crne Gore kao pravne, evropske, demokratske i najzad dekriminalizovane države.

On je zahvalio kolegama, posebno Demokratskom frontu i Demokratama, na povjerenju i, kako je rekao, nesebičnom odnosu koji su pokazali u domenu kadrovskih, programskih i drugih organizacionih pitanja.

“Vjerujem da će ovaj sastav i u narednom periodu dati doprinos traženju demokratskih i racionalnih rješenja u pokušajima izlaska iz dubokog političkog, institucionalnog, iznad svega vrijednosonog poremećaja u zemlji”, zaključio je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan