fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKrivokapić nije kontaktirao Ministarstvo u vezi Nacrta budžeta

Krivokapić nije kontaktirao Ministarstvo u vezi Nacrta budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mandatar za sastav vlade, Zdravko Krivokapić i njegov stručni tim nijesu u dosadašnjem periodu kontaktirali Ministarstvo finansija u vezi dobijanja informacija o Nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu, saopštili su iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su, reagujući na izjavu Krivokapića u vezi sa nemogućnošću dobijanja informacija o Nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu, kazali da je taj dokument, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremljen 30. oktobra.

„Nakon konsultacije sa Vladom, s obzirom na najave o formiranju nove vlade početkom novembra, odlučeno je da se Nacrt ne stavlja u dalju proceduru, već da bude predmet razmatranja novoformirane vlade, imajući u vidu da godišnji zakon o budžetu treba da sadrži fiskalni izkaz politika koje će se sprovoditi u narednom periodu, a o kojima će odlučivati nova vlada“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da izrada godišnjeg zakona o budžetu počinje već u januaru i da Nacrtu budžeta prethodi izrada stručnih uputstava, smjernica, organizovanje velikog broja radnih sastanaka i značajan obim uloženog truda i napora zaposlenih.

„Apelujemo da se u javnosti ne omalovažava rad zaposlenih u Ministarstvu finansija i drugim institucijama, koji su, u izuzetno otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, radili na pripremi ovog dokumenta“, poručili su iz Ministarstva.

Imajući u vidu da je u međuvremenu došlo do odlaganja datuma zasijedanja Skupštine na kojoj je planirano odlučivanje o izboru vlade, što onemogućava ispunjavanje utvrđenih rokova za razmatranje budžeta i dovodi u pitanje mogućnost usvajanja budžeta do kraja godine, iz Ministarstva su pozvali Krivokapića i njegov stručni tim da stupe u kontakt sa tim resorom i iskažu interesovanje po tom i svim drugim pitanjima koja se smatraju urgentnim u ovom periodu.

„Ministarstvo će, po iskazanom interesovanju, obezbijediti sve zahtjevane informacije koje su u njegovoj nadležnosti i staviti ih na raspolaganje“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je predložilo i održavanje radnih sastanaka u narednom periodu, u okvirima mjera utvrđenih naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), u cilju prezentovanja karakteristika Nacrta budžeta za narednu godinu i pojašnjenja svih otvorenih pitanja i nedoumica.

Iz Ministarstva su podsjetili da postoji i najava o reorganizaciji Vlade, kojom se predviđa izmjena organizacione strukture, spajanje institucija, kao i formiranje novih.

“S obzirom na kratak vremenski period do kraja godine, posjedovanje informacija o novoj podjeli nadležnosti bilo bi od značajne koristi Ministarstvu, kako bi se pravovremeno izvršilo prilagođavanje informacionog sistema za pripremu i planiranje budžeta i povezivanje programskih djelatnosti, i njima pripadajućih alokacija, sa novom organizacionom šemom“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručili da je za te aktivnosti potrebno vrijeme.

„Stoga predlažemo da stručni tim Krivokapića dostavi Ministarstvu finansija Nacrt izmjena i dopuna uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, ukoliko je pripremljen ili podjeli informacije po tom pitanju u direktnoj komunikaciji“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...