fbpx
NaslovnicaGlavna vijestJunčaj: Vrijedne investicije dolaze u biznis zone

Junčaj: Vrijedne investicije dolaze u biznis zone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad realizuje čitav niz mjera i projekata koji imaju za cilj podsticanje i intenzivan razvoj preduzetništva u Podgorici, ocijenio je menadžer Glavnog grada, Marjan Junčaj.

On je Dnevnim novinama kazao da je jedan od prioriteta uprave Glavnog grada jačanje konkurentnosti privrede i dalje unapređenje biznis ambijenta.

“U protekle dvije godine naporno smo radili na stvaranju uslova za ostvarenje novih mogućnosti i podsticaja za investitore da ulažu i time stvaraju nova radna mjesta. Donošenjem odluke o proglašenju biznis zona Glavnog grada u maju deset biznis zona proglašeno je otvorenim za ulaganje”, rekao je Junčaj.

Nedavno je, kako je podsjetio, usvojen i Razvojni plan za biznis zone, čime su pripreme za dinamičan ekonomski napredak Podgorice privedene kraju.

“Ovaj dokument definiše da su lokacije u zahvatu biznis zona dostupne u viđenom stanju, odnosno da će Glavni grad povjeriti investitorima korisnicima biznis zone, infrastrukturno opremanje. Kada je riječ o olakšicama potencijalnim investitorima ponudiće se parcele po simboličnoj cijeni zakupa na lokacijama koje su najpogodnije za privredni razvoj zbog blizine aerodroma, željeznice i luke, kao i samog grada”, naveo je Junčaj.

Sa druge strane, grad dobija vrijedne investicije koje će doprinijeti cjelokupnom poslovnom ambijentu Podgorice, a jedan od kriterijuma za dodjelu lokacije za izgradnju objekata u biznis zoni biće i broj novozaposlenih.

“Već imamo spremne dalje korake i do kraja ove godine biće objavljen javni poziv za više lokacija za izgradnju objekata u biznis zoni”, dodao je Junčaj.

On je, odgovarajući na pitanje šta još Glavni grad preduzima u pravcu podsticanja razvoja preduzetništva, kazao da su prošlog mjeseca objavili drugi konkurs u ovoj godini za učešće u programu podrške kreativnom preduzetništvu, u okviru kojeg će, u saradnji sa partnerima Delta City i Strategist, biti odabrano 12 najkreativnijih proizvođača za narednu godinu.

“Podrška dobitnicima na konkursu podrazumijeva sredstva iz budžeta Glavnog grada u iznosu od dvije hiljade EUR, mjesec besplatan centralni štand u šoping molu Delta City, gdje će plasirati i prodavati svoje proizvode, kao i strategiju za marketing i dodatnu promociju koju će im pružiti firma Strategist”, objasnio je Junčaj.

Kada je riječ o ostalim podrškama preduzetništvu, Glavni grad je u ovoj godini opredijelio 224 hiljade EUR, tako da je pored tog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu izdvojeno 40 hiljada EUR, za preduzetnike u Staroj varoši 50 hiljada EUR, a za kredite za preduzetnike 30 hiljada EUR.

On je, odgovarajući na pitanje da li ima nekih mjera koje su posebno usmjerene na razvoj poljoprivrede, kazao da će poseban fokus u predstojećem periodu biti na valorizaciji potencijala glavnog grada za poljoprivrednu proizvodnju.

“Odlukom o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Podgorice pružaće se svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima i pravnim subjektima mogućnost zakupa najmanje pola hektara zemljišta, dok će maksimalan zakup zavisiti od predviđenog plana proizvođača i kulture koja će se saditi”, rekao je Junčaj.

Zemljište se daje na zakup do 30 godina, dok naknada za zakup jednog metra kvadratnog zemljišta iznosi jedan odsto od tržišne vrijednosti zemljišta na godišnjem nivou. Obaveza poljoprivrednog proizvođača će biti da obezbijedi infrastrukturu za zemljište.

On je, govoreći o pomoći Glavnog grada privrednicima u toku pandemije, podsjetio da je Glavni grad na samom početku pandemije donio posebno Uputstvo radi usmjeravanja i usklađivanja rada organa uprave, pa je tako Uprava lokalnih javnih prihoda odložila plaćanje poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak građana, omogućila umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje i zatvorene bašte, umanjila iznose takse za taksi stajališta za period u kojem stranke nijesu koristile prostor za parkiranje motornih vozila.

“Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je oslobodila plaćanja zakupnine na period od 90 dana sve zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada i odložila plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta na period od tri mjeseca”, naveo je Junčaj.

Ukupna direktna i indirektna podrška iznosila je oko 3,5 miliona EUR.

“U namjeri da se sačuva svako radno mjesto, Glavni grad je u znatnoj mjeri pomagao ugostitelje i druga mala i srednja preduzeća u Podgorici. Rebalansom budžeta za ovu godinu obezbijeđena su bespovratna sredstva u iznosu od 80 hiljada EUR za podršku ugostiteljima”, rekao je Junčaj.

U novembru je, kako je zaključio, raspisan konkurs za podršku ugostiteljima po kojem će biti dodijeljena maksimalna pojedinačna pomoć u iznosu od četiri hiljade EUR.

Najčitanije