fbpx
NaslovnicaGlavna vijestJelušić: Zastupljenost žena u Skupštini i dalje ispod prosjeka

Jelušić: Zastupljenost žena u Skupštini i dalje ispod prosjeka

Podgorica, (MINA) – Zastupljenost žena u crnogorskom Parlamentu je i dalje ispod prosjeka i ne dostiže 30 odsto, kazala je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.

Jelušić je, na sjednici Ženskog parlamenta, kazala da u Skupštini imaju 22 poslanice, odnosno 27 odsto i da, kad se pogleda piramida moći, “vidimo da je došlo do velike promjene”.

“Nijesmo mi u Parlamentu zadovoljne brojem žena koje su u izvršnoj vlasti, ali moram da kažem da je na toj piramidi napravljen značajan iskorak i to daje nadu da Crna Gora zaista ima drugačiji pristup integraciji ženske perspektive u sve politike koje se u zemlji vode”, kazala je Jelušić, prenosi portal Vijesti.

Ona je rekla da je napravljen rijedak iskorak, jer prvi put da Ženski parlament na 14. zasijedanju ima predsjednicu Skupštinu, potpredsjednicu Skupštine i potpredsjednicu Vlade.

Na sjednici kojoj prisustvuje premijer Dritan Abazović, ministri, ambasadori, predstavnici institucija i civilnog sektora vodi se rasprava na temu “Institucionalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori”.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je skoro osam decenija od dobijanja prava glasa Ustavom, položaj žena u Crnoj Gori poboljšan, ali je i dalje neravnopravan.

“Pred nama je još dug i trnovit put”, kazala je Đurović.

Ona je navela da praksa govori da je vrijeme za nove, snažnije podsticajne mjere koje će dodatno unaprijediti položaj žena i učiniti ih aktivnijim sudionicima svih aspekata društva koje su, rame uz rame sa muškarcima, generacijama gradile i izgradile za buduće generacije.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak je kazala da je ponosna na saradnju Ženskog kluba.

Podsjetila je da je klub izmijenio Zakon o graničnoj kontroli gdje su omogućili samohrani roditelj, a najčešće su to majke, mogu da putuju sa svojim djetetom bez odobrenja drugog roditelja uz nadzor Centra za socijalni rad i policije.

Bošnjak je kazala i da je, između ostalog, izmijenjen i Zakon o putnim ispravama gdje je omogućeno da djeca lakše dobiju pasoš.

“Žene u ovom sazivu su dale značajan doprinos. To očekujem i od koleginica u Vladi i drugih institucija”, kazala je Bošnjak.

Premijer Dritan Abazović kazao je da prihvata kritike koje su na mjestu, da ni Vlada nema zadovoljavajući broj žena, ali da nije uvijek sve u kvantitetu.

“Mislim da ova piramida moći koja se polako mijenja i koja iskazuje novo lice Crne Gore – lice koje pokazuje da zemlja mijenja svoju političku kulturu. Nadam se da mijenja i svoju političku praksu i da će njihovim zalaganjem na odgovornim mjestima koje sada obavljaju, pokazati da se društvo zaista transformiše u pravom smjeru”, rekao je Abazović.

On je istakao da odnos prema rodnoj ravnopravnosti mora biti znatno drugačiji nego ranije, ako je cilj da se stane u red sa evropskim zemljama visokog stepena demokratije.

“Naša podrška neće izostati. Biće uskoro uspostavljena Kancelarija za rodnu ravnopravnost. To nije dovoljno, ali je dobar signal i početak”, kazao je Abazović.

On je naveo da Vlada mora biti stimulativna da podrži žensko preduzetništvo, i pozvao ministre da “tijesno” sarađuju sa Ženskim klubom Skupštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...