fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoIzmjenama Zakona ugrožena nezavisnost ASK-a

Izmjenama Zakona ugrožena nezavisnost ASK-a

Podgorica, (MINA) – Izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije, koje predlaže Vlada, suštinski bi bila ugrožena nezavisnost Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ocijenili su iz Agencije navodeći da to doživljavaju kao nastavak pritiska izvršne vlasti.

Iz ASK-a su kazali da su, tokom prethodnog perioda, najviši predstavnici Vlade u razgovorima sa međunarodnim partnerima iskazali duboku posvećenost borbi protiv korupcije.

„Neposredno nakon toga, na 46. sjednici Vlade, preduzeti su pravni koraci koji su u direktnoj suprotnosti sa tim, i kojima se podrivaju temelji institucionalnog antikorupcijskog djelovanja“, kaže se u saopštenju Agencije.

Navodi se da se Predlogom Zakona o izmjeni Zakona o sprječavanju korupcije u potpunosti briše odredba da budžet ASK-a ne može da bude manji od 0,2 odsto tekućeg budžeta Crne Gore.

„Vladi, odnosno Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ostavljena je mogućnost da proizvoljno odlučuje o visini i načinu finansiranja krovne preventivne antikorupcijske institucije“, kazali su iz Ask-a.

Time bi se, kako su naveli, direktno narušilo načelo vladavine prava i poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza.

Iz Agencije su podsjetili da je Crna Gora, još 2005. godine, usvojila Zakon o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije, u kome se, kao obaveza svake države ugovornice, jasno navodi obezbjeđivanje jednog ili više tijela za sprječavanje korupcije, i njihove neophodne nezavisnosti.

„Kako bi mogla da vrše svoje funkcije djelotvorno, i bez bilo kakvog neprimjerenog uticaja“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je ASK osnovan je 1. januara 2016. godine Zakonom o sprječavanju korupcije koji, između ostalog, sadrži set međunarodno usvojenih standarda i normi kojima se Agenciji garantuje funkcionalna, institucionalna, personalna i finansijska nezavisnost.

„Predloženom izmjenom Zakona, ta nezavisnost bi bila suštinski ugrožena i postala tek mrtvo slovo na papiru“, upozoravaju iz ASK-a.

Kako su kazali, od postavljanja novog menadžmenta krajem jula prošle godine, započeta je insititucionalna reforma Agencije.

„Sa ciljem ispravljanja mogućih propusta i promjeni prakse, te striktnog pridržavanja principa jednakosti svih pred zakonom i dosljedne primjene antikorupcijskih mehanizama i brige o zaštiti javnog interesa“, precizirali su iz ASK-a.

Oni su podsjetili da je Evropska komisija konstatovala da je Agencija otpočela s proaktivnim pristupom prema izazovima u pogledu njene nezavisnosti, integriteta, nepristrasnosti, transparentnosti, neselektivnog pristupa i kvaliteta svojih odluka, unaprijeđujući sveukupan učinak.

„Vladin predlog o izmjeni Zakona, kojim bi se isključila funkcionalna, institucionalna i finansijska nezavisnost ASK-a, doživljavamo kao nastavak pritiska koji vrši izvršna vlast, a koji je posebno postao izražen nakon što je Agencija poslala jasnu poruku da je zakon jednak za sve“, ističe se u saopštenju.

Iz Agencije su poručili da su odlučni u namjeri da odgovore na takvu vrstu izazova, i da će učiniti sve da očuvaju samostalnost, zaštite javni interes, princip vladavine prava i usvajanje i primjenu evropskih standarda, „za koje i dalje želimo da vjerujemo da su prioritet i izvršnoj vlasti“.

„U suprotnom, preostaje nam da konstatujemo da bi isticanje borbe protiv korupcije u programskom fokusu djelovanja Vlade bilo samo deklarativne prirode“, dodaje se u saopštenju ASK-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...