fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIspunjavanje prelaznih mjerila iz poglavlja 23 i 24 prioritet za napredak

Ispunjavanje prelaznih mjerila iz poglavlja 23 i 24 prioritet za napredak

Podgorica, (MINA) – Ispunjavanje prelaznih mjerila iz poglavlja 23 i 24 prioritet je za napredak Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji (EU), kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i dodao da je Unija u potpunosti predana evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Varhelji je na konferenciji za novinare u Strazburu predstavio paket o proširenje za ovu godinu, navodeći da on stavlja fokus na temeljne reforme, počev od vladavine prava, javne uprave, ekonomskih reformi.

EU, kako je poručio Varhelji, u potpunosti je predana evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Prepoznajemo da je to dugoročni proces i da postoje izazovi u regionu. Nedavni događaji su pokazali koliko rada je potrebno da bi se izgradili dobri komšijski odnosi“, rekao je Varhelji.

On je podsjetio da su Crna Gora i Srbija prihvatile revidiranu metodologiju.

„U Crnoj Gori prioritet za napredak u pristupanju ostaje ispunjavanje prelaznih mjerila iz poglavlja 23 i 24“, kazao je Varhelji.

Crna Gora, kako je naveo, treba da adresira aktuelna pitanja, uključujući ona u oblasti slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na pitanje šta su najhitnije stvari koje Crna Gora treba da uradi da bi napredovala u poglavlju 23, Varhelji je odgovorio da postoji velika lista u pogledu ispunjavanja privremenih mjera, koja, između ostalog, uključuje slobodu izražavanja, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, izradu nove strategije za pravosuđe, reforme u javnoj upravi.

„Sve to se mora ispuniti i rezultati se moraju isporučiti prije nego počnemo da razmatramo zatvaranje poglavlja. Mislim da je Vlada u potpunosti svjesna ovoga“,

Crna Gora je, kako je rekao, otvorila sva pregovaračka poglavlja, a naredni korak je da se ta poglavlja zatvore.

„Nadamo se da ćemo to vidjeti uskoro”, dodao je Varhelji.

Varhelji je dodao da je kašnjenje zvaničnog otpočinjanja pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom imalo negativan uticaj na kredibilnost EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije