fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIsplaćeno 3,8 miliona EUR subvencija za zarade u turizmu

Isplaćeno 3,8 miliona EUR subvencija za zarade u turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u periodu od 1 do 15. jula isplaćeno 3,8 miliona EUR za subvencije junskih zarada za sektore turizma, ugostiteljstva i prevoza putnika, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije.

“Zahtjev za subvencije podnijelo je 2,9 hiljada preduzeća, od čega je do sada odobreno 2,73 hiljade zahtjeva”, navodi se na Twitteru Ministarstva ekonomije.

Podaci pokazuju i da je subvencija zarade za jun isplaćena za 15,72 hiljade zaposlenih, dok su u istom mjesecu prijavljene i 152 novozaposlene osobe, čije zarade će se subvencionirati u narednih šest mjeseci.

Program za podnošenje zahtjeva za subvencije otvoren je 1. maja na portalu Poreske uprave (PU), na adresi https://eprijava.tax.gov.me, za sva preduzeća i preduzetnike sa digitalnim sertifikatom. Omogućena je i prijava preduzetnika bez digitalnog sertifikata.

Koncept je takav da na osnovu odobrene prijave, odnosno zahtjeva, sredstva za plate idu direktno na žiro račun svakog zaposlenog koji je odobren kroz proces subvencije, a za pripadajuće poreze i doprinose na račun PU.

Razlike do pune neto zarade i punih iznosa poreza i doprinosa koji se na nju odnose uplaćuje poslodavac.

Najčitanije