fbpx
NaslovnicaGlavna vijestInstitucije sistema da se pokažu i dokažu

Institucije sistema da se pokažu i dokažu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslodavci i zaposleni u Crnoj Gori se, povodom aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom, moraju naći na nekoj novoj normalnosti u ekonomskom smislu, saopštila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica i dodala da institucije sistema sada moraju da se pokažu i dokažu.

„Poslodavci i zaposleni moraju se naći na nekoj novoj normalnosti u ekonomskom smislu. Sa druge strane, institucije sistema možda nijesu posljednjih 30 godina radile ono što je njihov zadatak, ali sada im je posao da se pokaži i da dokažu da su više institucije, a mnogo manje partijsko poslušničke organizacije“, rekla je Kasalica agenciji Mina-business.

Kasalica je podsjetila da je efekat velike finansijske krize iz 2008. godine kasnije stigao, ali da se u aktuelnoj situaciji to za Crnu Goru ne može reći.

„Crna Gora je visoko turistička zemlja i maksimalno posvećena uslugama. To su segmenti koji su u ovakvim iznenadnim krizama ekonomski najviše pogođeni“, poručila je Kasalica.

Prema njenim riječima, ukoliko situacija sa koronavirusom ne donese pandemiju, odnosno veliku štetu po ljudske živote, sve drugo je izmjerivo i nadoknadivo.

Komentarišući preporuku Centralne banke (CBCG) bankama da prate poslovanje svojih klijenata i da im u slučaju da upadnu u probleme izazvane pandemijom koronavirusa pomognu, tako što će rokove otplate postojećih obaveza i novih kredita uskladiti sa njihovim mogućnostima, Kasalica je kazala da je ovo sada momenat u kojem banke rade svoj posao i da im tu nikakva preporuka vrhovne monetarne institucije ne treba.

„Ono što je posao CBCG je da sagleda efekte svojih politika na ono što može da uspori sistem odnosno da izazove kontrakciju sistema, a onda im je posao da donose odluke koje su kontraciklične, odnosno one odluke koje neće usporavati ekonomiju, čak i na nižem nivou u odnosu na ono što je planirano“, zaključila je Kasalica.

Pojava koronavirusa u Kini, kao i širenje na druge zemlje, posljednjih mjeseci uzdrmala je svjetsku ekonomiju i postala najveća prijetnja tržištima u ovoj godini.

Koronavirus će, prema procjenama analitičara, ostaviti dalekosežne posljedice na svjetski turizam, trgovinu, berzanska i tržišta usluga.

Najčitanije

Poslanici će raspravljati o predlogu za izmjenu Poslovnika Skupštine

Podgorica, (MINA) – Predlog parlamentarne većine za izmjenu Poslovnika Skupštine, kojim je predviđeno da...