fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGrupa NVO: Otvoriti stručnu raspravu o temama koje izazivaju podjele

Grupa NVO: Otvoriti stručnu raspravu o temama koje izazivaju podjele

Podgorica, (MINA) – Više crnogorskih nevladinih organizacija (NVO) pozvalo je predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da se uzdrže svakog poteza koji bi, kako su naveli, ugrozio šansu koju je Crna Gora dobila da bude primljena u Evropsku uniju (EU) u ubrzanoj proceduri.

NVO Juventas, Cemi, Kvir Montenegro, SOS Nikšić, Crnogorski ženski lobi, Spektra, Prima i STANA reagovale su povodom najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

U tim NVO smatraju da treba odblokirati proces evropskih integracija, pa otvoriti stručnu raspravu o temama koje izazivaju duboke podjele u društvu.

„Najavljivanje urgentnog potpisivanja „temeljnog ugovora“ usporava razvoj zemlje, a takva tema traži vrijeme, stručnu, transparentnu raspravu, a nikako donošenja odluka u uzavreloj atmosferi, poručeno je iz grupe nevladinih organizacija“, kaže se u reagovanju.

Kako prenosi PR centar, te NVO su pozvale premijera i članove i članice Vlade, predsjednicu i poslanike i poslanice crnogorskog parlamenta, da se uzdrže svakog poteza koji bi, kako smatraju, ugrozio šansu koju je Crna Gora dobila da bude primljena u ubrzanoj proceduri u EU.

„Dijelimo zabrinutost i zbunjenost dijela domaće i međunarodne javnosti zbog utiska da većina u Vladi, umjesto da ubrza tempo ispunjavanja obaveza prema EU, nameće teme koje dijele crnogorsko društvo, koje prijete neizglasavanju nosilaca pravosudnih funkcija, za koje je potrebna tropetinska podrška u parlamentu, kao ključnog kriterijuma za dobijanja završnih mjerila“, kaže se u reagovanju.

Grupa NVO smatra da Crnoj Gori ne treba podjela na dobitnike i gubitnike, već društvena kohezija, poručujući da Vlada ne smije biti generator podjela u društvu.

Kako su naveli, Crna Gora je dobila priliku da postane punopravna članica EU u narednih nekoliko godina, i da u naredne dvije godine okonča pregovore o članstvu.

„To je volja gotovo 80 odsto građana Crne Gore. Ne postoji nijedno pitanje koje toliko spaja crnogorske građane kao težnja da zemlja postane punopravna članica EU“, navodi se u reagovanju.

Njegovi potpisnici su ocijenili da Vlada koja je tražila i dobila mandat upravo na ispunjavanju uslova za brzim članstvom u EU, treba snažno da se posveti tom zadatku, bez odlaganja.

„Od predsjednika Crne Gore, premijera, članova i članica Vlade, predsjednice Skupštine i poslanika i poslanica, svih partija, nevladinih organizacija i stručne javnosti tražimo djelovanje koje je nesporno vodi učlanjenju Crne Gore u EU“, poručili su iz tih NVO.

To, kako su pojasnili, znači uspostavljanje sistema vladavine prava, osiguravanje poštovanja ljudskih prava, jačanje institucija i povjerenja u njih, borbu protiv kriminala i korupcije, zaštitu životne sredine, kao i očekivane bolje uslove života.

Navodi se da pristupanje EU podrazumijeva i „ustezanje od priprema, te potpisivanje od strane Vlade dokumenata koji nisu usaglašeni sa zakonima zemlje“.

„Tražimo da odložite sve teme koje nas dijele, i da ispunite bez odlaganja zahtjeve EU. Hitno tražimo da u adekvatnoj proceduri i sa odgovarajućim kvalitetom ishoda izaberete članove sudskog savjeta, sudije Ustavnog suda, vrhovnog državnog tužioca, te omogućite da Crna Gora dobije završna mjerila u poglavljima 23. i 24“, poručili su iz grupe NVO.

Oni smatraju da o pitanjima o kojima ne postoji saglasnost treba raspravljati kada se odblokira proces evropskih integracija.

„Svjesni smo da ako ne ispunite ove uslove do kraja ovoga mjeseca od građana ste uzeli ovu priliku“, naglasili su iz tih NVO.

Oni su poručili da ne dozvoljavaju da se građanima Crne Gore oduzme evropska budućnost zbog ličnih ili partijskih interesa.

„Od vas očekujemo da poštujete zakone ove zemlje i da bez odlaganja na agendu vratite pitanja koja su od suštinske važnosti za zemlju, a onima koje nas dijele, nađete način da uspostavite dijalog zainteresovanih strana u cilju smanjenja tenzija i donošenja rješenja koja su u korist svih građana ove zemlje, poštujući pravo na slobodu vjeroispovijesti i druga ljudska prava“, zaključuje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije