fbpx
NaslovnicaCrna GoraGalić: Ulaganje u imunizaciju da bude nacionalni prioritet

Galić: Ulaganje u imunizaciju da bude nacionalni prioritet

Podgorica, (MINA) – Ulaganje u imunizaciju treba da bude nacionalni i strateški prioritet, ali i zadatak cjelokupnog društva, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je to kazao na Nacionalnoj konferenciji imunizacije, koju IJZ organizuje u saradnji sa UNICEF-om, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Galić je naveo da Evropsku sedmicu imunizacije i ove godine obilježavaju u cilju podizanja svijesti građana o povećanju obuhvata vakcinacijom.

Kako je rekao, imunizacija predstavlja jednu od najvažnijih javnozdravstvenih intervencija i rezultat u sprovođenju imunizacije može se mjeriti brojem sačuvanih života, s obzirom da postoje djelotvorne i bezbjedne vakcine.

“Stoga, ulaganje u imunizaciju treba biti nacionalni i strateški prioritet ali i zadatak cjelokupnog društva, kako bi svi zajedno radili na jačanju kapaciteta u cilju nesmetanog realizovanja i dostizanja najvećeg stepena povjerenja u Program imunizacije”, rekao je Galić.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je i ove godine cilj održavanja skupa dodatno podizanje svijesti stanovništva o važnosti vakcina u prevenciji bolesti, zaštiti zdravlja, kao i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života za sve stanovnike.

On je naveo da je Ministarstvu zdravlja jedan od vodećih prioriteta da svako dijete i svaka odrasla osoba dobije pravovremenu i adekvatnu zaštitu kroz vakcinaciju.

“Svjesni da je vakcinacija nezamjenjiva u zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti, u saradnji sa ostalim zdravstvenim institucijama, nastavićemo, isključivo argumentovano i utemeljeno na naučnim dokazima, da utičemo na svijest roditelja, a samim tim i obuhvat imunizaciije”, rekao je Šćekić.

On je pozvao sve institucije i organizacije da podrže nacionalne programe vakcinacije, a cjelokupnu populaciju na odgovornost i zajedništvo u globalnoj borbi protiv zaraznih bolesti.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podsjetio je da je problem niskih stopa imunizacije prisutan u Crnoj Gori već deset godina.

“Niska stopa imunizacije je crveni alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječijim životima, tako da će za UNICEF ovo pitanje nastaviti da bude prioritet”, rekao je Santander.

On je pozdravio nedavne napore Ministarstva zdravlja, IJZ-a, pedijatara i sestara u domovima zdravlja da se ubrza imunizacija djece.

Santander je rekao da će UNICEF će nastaviti da, u partnerstvu sa Evropskom unijom, podržava zdravstveni sistem i roditelje da zaštite svako dijete.

“Da je moguće izboriti se s ovim problemom u Crnoj Gori govore nam opštine Mojkovac i Plav u kojima su zdravstveni radnici i roditelji uspjeli da gotovo svako dijete vakcinišu i zaštite od opasnosti koje nose morbili, zauške i rubella”, rekao je Santander.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da vakcinacija predstavlja veličanstven trijumf nauke, partnerstva i javnog zdravlja nad oboljenjima i smrću.

Prema njenim riječima, svake godine, zahvaljujući vakcinama, bude sačuvano više od tri miliona života u svijetu.

“Uprkos ovim impresivnim rezultatima, dok se borimo sa posljedicama pandemije, svjedocimo daljem urušavanju povjerenja u vakcine i nauku, daljem padu obuhvata vakcinacijom u evropskom regionu SZO”, rekla je Brajović.

Ona je istakla da je prema procjenama SZO, samo u toku 2021. godine, više od 21 miliona djece širom svijeta propustilo bar jednu vakcinu.

“Ove alarmantne trendove, koji su nažalost veoma izraženi u Crnoj Gori, moguće je preokrenuti kroz široko partnerstvo, saradnju na svim nivoima i kontinuirano insistiranje na dvosmjernom dijalogu utemeljenom na nauci”, dodala je Brajović.

Iz IJZ-a su naveli da je Nacionalna konfenrecija o imunizacijama dio zdravstvene inicijative koju sprovodi Ministarstvo zdravlja i nacionalni partneri uz podršku EU i UNICEF-a.

“Cilj ove inicijative je da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa te da istovremeno ojača program rutinskih imunizacija kako bi se izbjegle epidemije bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, pored domaćih stručnjaka iz oblasti imunizacije, na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci iz regiona, kao i predstavnici institucija iz različitih oblasti društvenog života.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije