fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEU očekuje da Crna Gora ima stabilnu vlast

EU očekuje da Crna Gora ima stabilnu vlast

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) očekuje da Crna Gora ima stabilnu vlast koja će snažno biti opredijeljena za evropske integracije, poručio je član Evropskog parlamenta sa liste Italia viva, Nikola Danti.

On je, u intervjuu Pobjedi, kazao da je Evropi, a i Italiji, potreban snažan partner preko puta Jadranskog mora, kakav je Crna Gora.

“Zbog toga očekujemo stabilnu vlast u Crnoj Gori i naravno jaku političku poziciju koja će biti većinski za EU. Smatram da je to korisno i za Crnu Goru i Italiju, ali i cijelu Evropu”, rekao je Danti.

Danti je ocijenio da su EU i NATO zauzeli čvrst stav u odnosu na Rusiju i njenog predsjednika, kao i odnosu na Ukrajinu i njen narod.

“Prvi put u istoriji se dešava da zemlje EU šalju oružje i municiju nekoj zemlji kako bi se ojačao otpor Ukrajinaca. Mislim da sve što je uradila EU u odnosu na ovo pitanje izuzetno pozitivno”, naveo je Danti.

Kako je naveo, situacija na terenu je izuzetno teška i vidjeće se kakvi će biti naredni potezi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Upitan koji bi mogli biti Putinovi naredni koraci, Danti je kazao da svi potezi ruskog predsjednika već izazivaju užasne posljedice i sa vojnog i humanitarnog aspekta.

“U Ukrajini se dešava masakr, dosta ljudi je poginulo i vidimo želju za destrukcijom cijele zemlje. Sva bombardovanja koja gledamo već bacaju na koljena Ukrajinu ali će imati posljedice i za naredne godine”, dodao je Danti.

Danti smatra da je u strateškom, dugoročnom smislu, Putin izgubio.

“Izgubio je povjerenje ukrajinskog naroda i nikada neće moći da obnovi bilo kakav odnos sa Ukrajincima. Putin je takođe izgubio povjerenje cijelog svijeta, što se vidjelo prilikom glasanja u UN koje su usvojile Rezoluciju kojom se izražava žaljenje za ruskom agresijom u Ukrajini”, rekao je Danti.

Na pitanje da li konflikt u Ukrajini može ostaviti uticaj i evenutalno se proširiti na Balkan, pogotovo u zemljama sa jakim proruskim snagama poput Bosne i Hercegovine, Danti je kazao da je ukrajinska kriza probudila još veću pažnju Brisela na region, koji je, kako je kazao, izuzetno osjetljiv.

“Nadam se da će nakon Ukrajine biti ubrzan proces, pogotovo na zemlje koji već imaju jaku kandidaturu za članstvo. Mislim da će o ovoj temi biti puno riječi narednih mjeseci kako bi se dala jasna vizija proširenja zemljama kandidatima”, naveo je Danti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije