fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEskobar: Rusija i Kina ugrožavaju napredak Balkana

Eskobar: Rusija i Kina ugrožavaju napredak Balkana

Vašington, (MINA) — Sjedinjene Američke Države (SAD) nastavljaju da sarađuju sa partnerima iz Evropske unije (EU) na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje regiona i jačanju reformi koje su dio procesa pridruživanja, poručio je izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

On je tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata istakao da će SAD nastaviti da koriste sva raspoloživa sredstva kako bi strane koje blokiraju napredak regiona zarad sopstvene dobiti odgovarale, prenosi Glas Amerike.

“Regionalni napredak takođe ugrožavaju štetni spoljnopolitički i ekonomski uticaji Rusije i Kine”, kazao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, Rusija koristi svoju ulogu snabdjevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja.

“Takođe podržava etnonacionalizam koji dijeli i odvlači pažnju od bolje budućnosti”, naveo je Eskobar.

On je kazao da Kina proširuje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz, kako je rekao, netransparentne kredite i takozvane investicije.

“Promovisanje transparentnog upravljanja, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima ostaće osnovni princip našeg angažovanja protiv destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu”, ukazao je Eskobar.

Američki zvaničnik prenio je da su u pojedinim zemljama uočeni ozbiljni napori za jačanje demokratskih institucija i borbu protiv korupcije

Međutim, on je istakao da to nije slučaj u svim zemljama – u kojima je zabilježeno nazadovanje.

Eskobar je kazao da je Zapadni Balkan u posljednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i podrške SAD-a.

On je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

“Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO-u, dok su dvije zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dijele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU, ili su članice EU. Naš posao nije završen”, naveo je Eskobar.

On je istakao da kontinuirano vođstvo SAD-a nastavlja da bude od suštinskog značaja za završetak transformacije Zapadnog Balkana u bližeg saveznika, transatlantskog partnera i područja koje će doprinijeti globalnom miru i prosperitetu.

Prema riječima Eskobara, SAD nastavljaju da sarađuju sa partnerima iz EU na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje Zapadnog Balkana i na jačanju reformi koje su dio procesa pridruživanja.

“Istovremeno, naglašavamo našim partnerima iz EU značaj da vrata Evrope ostanu otvorena, jer je to najvažniji podsticaj koji stvara političku volju za izuzetno značajne, ali ponekad i teške reforme”, naveo je Eskobar.

Kako je kazao, Sjeverna Makedonija i Albanija sprovele su važne reforme i obje zemlje zaslužuju da napreduju u procesu pridruživanja.

“Iskorak u tom smislu bio bi važan dokaz regionu da teški kompromisi omogućavaju bolju budućnost”, poručio je Eskobar.

Kako je ukazao, nasuprot tome, upozorenje SAD-a stranama koje ispoljavaju korumptivno, destabilizujuće ili antidemokratsko ponašanje je jasno.

Eskobar je rekao da SAD nastavljaju da grade snažne ekonomske veze sa Zapadnim Balkanom.

“Evropa, slobodna, cjelovita, prosperitetna i u miru – u vitalnom je interesu SAD i u osnovi naše politike”, rekao je Eskobar.

On je naveo da je Zapadni Balkan u središtu te vizije, iako je, kako je ocijenio, njegov potencijal neispunjen.

Prema riječima Eskobara, Bajdenova administracija svjesna je tog izazova i privržena je tom regionu, koji je istorijski, politički, kulturni i geografski nedjeljiv dio Evrope.

“Naš dugogodišnji diplomatski angažman podržava punu integraciju Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture. Snažniji Balkan, integrisan u jaču Evropu, čini jače transatlantsko partnerstvo”, ukazao je Eskobar.

Kako je istakao, u tom cilju SAD nastavljaju da produbljuju dugogodišnja partnerstva u regionu.

Eskobar je ponovio da SAD daju snažnu podršku dijalogu, koji predvodi EU, a čija je svrha normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije