fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEskobar: Cilj SAD-a podrška uspješnim integracijama Zapadnog Balkana

Eskobar: Cilj SAD-a podrška uspješnim integracijama Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su da sarađuju sa svim crnogorskim partnerima koji dijele viziju demokratske zemlje, koja sprovodi reforme za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i poštuje obaveze kao odlučna saveznica u NATO-u, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabrijel Eskobar.

On je, tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu, kazao da je cilj SAD-a podrška uspješnim integracijama država regiona u evropske institucije i njihovo eventualno članstvo u EU.

“Bajdenova administracija udvostručila je riješenost SAD-a da rade sa saveznicima i partnerima kako bi pomogla Zapadnom Balkanu da napreduje na evropskom putu”, kazao je Eskobar, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da su SAD jasno stavile do znanja da je njihovo partnerstvo sa Crnom Gorom – partnerstvo sa državom, a ne bilo kojoj političkom strankom.

Eskobar je rekao da je intenzivan politički proces rezultirao značajnom promjenom u Crnoj Gori, u avgustu prošle godine.

“Spremni smo da sarađujemo sa svim crnogorskim partnerima koji dijele viziju suverene, inkluzivne, demokratske zemlje, koja sprovodi neophodne reforme kao aspirant za članstvo u EU, dok istovremeno poštuje svoje važne obaveze kao odlučna saveznica u NATO-u”, naveo je Eskobar.

Prema njegovim riječima, to može da se unaprijedi kroz inkluzivni dijalog, uključujući i sa civilnim društvom, usredsređen na ciljeve koji ujedinjuju Crnogorce – mir, demokratski procese, ekonomski razvoj, umjesto na identitetska pitanja i nacionalističku retoriku koja ih dijeli.

Eskobar se, u obraćanju članovima pododbora za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije, osvrnuo na američku novčanu pomoć izdvojenu za Zapadni Balkan.

On je naveo da su SAD obezbijedile više od 2,4 milijarde USD pomoći regionu u protekloj deceniji.

“Samo u ovoj godini, više od 145 miliona dolara obezbijeđeno je za napredak regiona na evropskom putu i izgradnju otpornosti na negativne spoljašnje uticaje”, rekao je Eskobar.

On je kazao da se Moskva i Peking aktivno protive zapadnoj integraciji regiona i koriste se dezinformacijama i eksploatišu ranjivosti da bi skrenuli zemlje Zapadnog Balkana sa njihovog demokratski izabranog puta, dok istovremeno stiču ekonomsko i političko uporište u regionu.

Prema riječima Eskobara, Rusija instrumentalizuje energetske zalihe da bi vršila pritisak na političare, podsticala korupciju i suzbila potencijal za rast, dok Kina širi uticaj u vitalnoj infrastrukturi i kroz ekonomsku iznudu.

“Ne možemo im dozvoliti da uspiju. Zapadni Balkan je ekonomski dinamičan region koji obećava, čvrsto usredsređen na priključivanje jedinstvenom evropskom tržištu”, naveo je Eskobar.

On smatra da zemlje Zapadnog Balkana saradnjom mogu da riješe političke izazove i ubrzaju promjene da bi poboljšale životni standard, zaustavile odliv mozgova i osigurale osnov za dugoročni prosperitet.

Eskobar je dodao da su SAD riješene da pomognu u obezbjeđenju integracija i održivih investicija u infrastrukturu i čistu energiju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije