fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEraković: Politička vlada jedino rješenje

Eraković: Politička vlada jedino rješenje

Podgorica, (MINA) – Formiranje političke vlade jedino je rješenje za prevazilaženje političke krize i jačanje institucija u Crnoj Gori, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković.

Eraković je novinarima, nakon sastanka sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, kazao da je to vlada koja odražava političku situaciju u parlamentu i istinsku volju građana.

“Posmatrajući novu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i u svijetu, mišljenja smo da je jedino pravo rješnenje za prevazilaženje političke krize i jačanje institucija, prvenstveno bezbjednosnih, isključivo formiranje političke vlade”, rekao je Eraković.

Prema riječima Erakovića, jasno je da razmišljanja većine ostalih političkih subjekata, koji su razgovarali sa Đukanovićem, idu u pravcu formiranja nove manjinske vlade.

“Očekujemo da, u pogledu novih okolnosti i dešavanja, svi imaju dovoljno državničke odgovornosti i odgovornosti prema građanima”, naveo je Eraković.

On je najavio da će DPS, u sklopu svojih partijskih organa, razmotriti konačne odluke.

Kako je naveo, u političkoj vladi našao bi se DPS i sve proevropske partije koje podržavaju evropski put Crne Gore.

“U više navrata smo isticali da smo bili spremni da podržimo manjinsku vladu. Ja ne odustajem da ćemo nakon pregovora, razmošljati i o tom segment. Ipak, u kontekstu najnovijih dešavanja mislimo da je ovo jedini izlaz za našu državu” rekao je Eraković.

Na pitanje koje partije bi, osim DPS-a bile u političkoj vladi, Eraković je kazao da ne želi da se bavi kadriranjem i vođenjem politike drugih stranaka, ali da je siguran da takvi politički subjekti čine većinu u Crnoj Gori.

“Siguran sam da, na ovom fonu, postoji sigurna većina u Crnoj Gori”, rekao je Eraković.

Upitan ko bi mogao da bude mandatar te političke vlade, Eraković je kazao da nije bilo razgovora o personalnim rješenjima, već, kako je rako, samo o tome što je važno za budućnost Crne Gore i regiona.

Na pitanje da kako će deblokirati parlament, s obzirom na to da je vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić najavio da će sazvati sjednicu tek kada se vladajuća većina dogovori o rješenju, on je kazao da je riječ o klasičnoj zamjeni teza.

“Ukoliko postoji parlamentarna većina koja zahtijeva sazivanje Skupštine, samo je kršenje Ustava i demokratije ukoliko ne izađete u susret toj parlamentarnoj većini”, rekao je Eraković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije