fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEK: Jačati nezavisnost Tužilačkog i Sudskog savjeta

EK: Jačati nezavisnost Tužilačkog i Sudskog savjeta


Podgorica, (MINA) – Pravni okvir za nezavisnost pravosuđa u Crnoj Gori uglavnom postoji, ali ono je i dalje podložno političkom miješanju, pa bi trebalo jačati nezavisnost Tužilačkog i Sudskog savjeta između ostalog i primjenom preporuka Savjeta Evope -Venecijanske komisije i GRECO.

Vijesti pišu da se to, između ostalog, navodi u posljednjem neformalnom dokumentu Evropske komisije (EK) o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru, čije je zatvaranje ključno za dalji proces evropskih integracija države.

U dokumentu, u koji su Vijesti imale uvid, pohvaljuje se povećanje broja presuda u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, broj uhapšenih članova kriminalnih grupa i rekord u zapljeni droge.

“Snage za sprovođenje zakona su imale ključne uspjehe kad je u pitanju borba protiv kriminalnih mreža 2021. godini, uključujući i hapšenja vođa dva vodeća kirminalna klana, čime je napravljen zaokret u borbi protiv organizovanog kriminala”, piše u dokumentu.

On obuhvata period od juna prošle godine do aprila ove godine, i u njemu se podsjeća da je “prioritet daljeg ukupnog napretka u pristupnim pregovorima ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24”.

“Kao što je predviđeno revidiranom metodologijom proširenja, nijedno drugo poglavlje ne bi trebalo biti zatvoreno prije nego što Crna Gora postigne ovaj cilj”, dodaje se.

Kada su u pitanju ratni zločini, EK konstatuje da je Crna Gora nastavila sa implementacijom strategije procesuiranja ratnih zločina i da je imala dobru pravosudnu saradnju sa susjednim zemljama i sa Međunarodnim međunarodnim mehanizmom za krivične sudove:

”Međutim, i dalje su ostale određene pravne i praktične prepreke za efikasno istragu, procesuiranje, suđenje i kažnjavanje ratnih zločina u skladu sa međunarodnim standardima, uključujući poštovanje specifičnih zahtjeva za dokaze suđenja za ratne zločine, zaštitu svjedoka i nedovoljne kapacitete u tužilaštvu i pravosuđu”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da još izostaju opipljivi rezultati u krivičnim istragama na konkretnim slučajevima”.

EK je konstatovala određen napredak Agencije za sprječavanje korupcije, navodeći da su njeni pojedini kapaciteti ojačani, ali upozoravaju na to da i dalje ostaju izazovi koji se tiču nezavisnosti agencije, selektivnog pristupa u nekim slučajevima i kvaliteta odluka koje donose.

Što se tiče slobode medija i slobode izražavanja, EK pohvaljuje promjenu pravnog okvira, odnosno izmjene Krivičnog zakonika,kako bi se ojačala efikasna zaštita novinara i drugih medijskih radnika.

Zamjera se međutim što još nije osigurano puno i efikasno sudsko praćenje napada i prijetnji, uključujući stare slučajeve.

Pominje se slučaj novinarke Olivere Lakić 2018. godine, za koji je policija uhapsila dvojicu osumnjičenih, od kojih je jedan policajac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije