fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Zapadnom Balkanu potrebna podrška Grčke

Đukanović: Zapadnom Balkanu potrebna podrška Grčke

Podgorica, (MINA) – Zapadnom Balkanu potrebna je pomoć i podrška Grčke, kako bi se prevazišao nedostatak intenziteta u politici proširenja Evropske unije (EU) i postigla učinkovitost u zaštiti regiona od malignog uticaja trećih strana, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u razgovoru sa predsjednikom grčke Vlade Kirijakosom Micotakisem kazao da Crna Gora ne zaboravlja dugu tradiciju prijateljstva i odlične međudržavne saradnje sa Grčkom.

“Prošle godine smo obilježili 140 godina naših diplomatskih odnosa i 15 godina obnovljenih odnosa nakon što je Crna Gora postala ponovo nezavisna 2006”, rekao je Đukanović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, on je zahvalio na podršci u zaštitnoj opremi koju je Grčka pružila Crnoj Gori u prvoj fazi borbe protiv kovid infekcije.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora je apsolutno uvjerena da je jedini put za uspostavljanje pouzdane stabilnosti i razvoja na Zapadnom Balkanu put evropske i evroatlantske integracije.

“Zapadnom Balkanu jako je potrebna pomoć i podrška Grčke, prije svega u razgovorima sa partnerima u EU i NATO-u, da prevaziđemo nedostatak intenziteta u politici proširenja EU i budemo učinkovitiji u zaštiti našeg regiona od malignog uticaja trećih strana”, smatra Đukanović.

On je kazao da se oslanja na prijateljstvo sa Grčkom i na to da ta država dobro poznaje prilike u regionu.

“Istovremeno, oslanjamo se i na vaš uticaj u EU da se na pravilan način razumiju benefiti evropske budućnosti našeg regiona, za naš region ali i Evropu u cjelini”, poručio je Đukanović.

Micotakis je naveo da je, tokom razgovora sa Đukanovićem, imao priliku da potvrdi izuzetne bilateralne odnose Crne Gore i Grčke, ali i perspektivu o saradnji koja se otvara pogotovo kad je riječ o poslovanju i ekonomiji.

On je naveo da je tokom razgovora sa Đukanovićem potvrđeno i da je mjesto država Zapadnog Balkana u Evropi.

Micotakis je naglasio da je jako bitno da se omogući stabilnost i bezbjednost u regionu.

“Naravno, podržavamo evropski put Zapadnog Balkana uz ispunjenje nekih konkretnih uslova. U svakom slučaju, na taj način ćemo obezbijediti stabilnost i prosperitet u regionu”, poručio je Micotakis.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije