fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović vratio Skupštini izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi

Đukanović vratio Skupštini izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

Na sjednici Skupštine 27. decembra, taj Zakon je usvojen glasovima 41 poslanika, bez glasova opozicije.

Kako se navodi u saopštenju savjetnika predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja, Borisa Bastijanćića, Đukanoviću je taj Zakon dostavljen 29. decembra.

“Narednog dana Đukanović je sa više razloga, na osnovu člana 94 stav jedan Ustava, iskoristio mogućnost utvrđenu našim najvišim pravnim aktom – da vrati Skupštini Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje”, kaže se u saopštenju.

Bastijančić je rekao da je dopis Đukanovića danas dostavljen predsjednici Skupštine.

Navodi se da je u dopisu ukazano da bi se proglašavanjem tog Zakona, stupanjem na snagu i postupanjem državnih organa saglasno njegovom slovu i duhu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitost.

Kako se dodaje, stupanjem na snagu tog Zakona moglo bi se otvoriti i pitanje poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa, i održive pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države uopšte.

Bastijančić je rekao da je Đukanović, navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, konstatovao da bi se njime istodobno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“Koji, kao što je poznato, ne može biti izmijenjen i dopunjen u zakonodavnom postupku bez neophodne podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika Skupštine”, dodaje se u saopštenju.

S opravdanim razlogom, kako je kazao Bastijančić, Đukanović je stavio i akcenat na potencijalnu flagrantnu povredu zajemčenog ustavnog prava na lokalnu samoupravu i sa njim neraskidivo skopčanog načina neposrednog odlučivanja preko slobodno izabranih predstavnika lokalnih parlamenata.

Dodaje se da je Đukanović akcenatovao i propratnu bezobzirnu derogaciju jasne ustavne norme (član 117 stav dva).

Navodi se da ta norma bez imalo prostora za drugačija i šira tumačenja kazuje da Vlada može raspustiti skupštinu opštine, odnosno razriješiti predsjednika opštine samo ako skupština opštine, odnosno predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrše svoje nadležnosti, što inače bliže uređuje važeći Zakon o lokalnoj samoupravi.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, jasno ukazao da bi, ukoliko taj Zakon bude ponovno izglasan na skupštinskom plenumu, to bilo neminovno označeno kao novi sračunati nasrtaj na demokratiju, vladavinu prava i sistem neprolaznih pravnih vrijednosti civilizovanih društava.

“I još jedno političko nedjelo u nizu krajnje opasnih zakonodavnih poduhvata najvišeg crnogorskog predstavničkog i legislativnog doma, nastalih u izrazito kompleksnoj političkoj situaciji”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije