fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržava da nađe sredstva da pomogne turističkim poslenicima

Država da nađe sredstva da pomogne turističkim poslenicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država bi trebalo da smogne snage i nađe sredstva da pomogne turističkim poslenicima i da ih upozori da ne investiraju puno, jer su prognoze od 55 odsto prihoda ove godine neostvarive, smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.

On je kazao da je opasno ukoliko država kaže da će biti dobra sezona i privrednici dignu veće kredite, ulože u obnavljanje mobilijara, a od sezone neće ni petinu moći da vrati.

„Država mora da upozori – nemojte ove godine puno investirati u pripremu sezone, već ono najnužnije. Vrijeme je nepouzdano i iz dana u dan se mijenja situacija“, rekao je Radulović agenciji Mina-business.

On je kazao da mnogo toga treba uraditi i da bi predstavnici Vlade trebalo da saslušaju poslenike, ali neki koji realno i odgovorno razmišljaju.

„Neka nam postave pitanja ili daju mogućnost da branimo naše teze. Ovo nije politikanstvo. Mi čak nudimo Vladi da budemo partneri, da nas saslušaju i shodno tome da rade korekcije. U ovom trenutku toga nema“, naveo je Radulović.

On je kazao da turističkoj privredi nije u interesu da Vlada pada i da dođe do nekog vakuuma, već im je potrebna jaka i efikasna Vlada koja će donositi brze i smislene odluke.

„Ako se desi da omanemo sa glavnom sezonom, mene brinu posljedice svega toga. Moramo da uzmemo najcrnji scenario da nam bude polazna osnova za bilo koje dejstvovanje u narednom periodu. Ali, ne možemo da prihvatimo, pošto vladamo tom materijom, da će u državni budžet prihod od turizma biti 55 odsto ili više u odnosu na 2019. godinu“, rekao je Radulović.

On smatra da je to tempirana bomba za ekonomiju i građane Crne Gore, jer je budžet osnov funkcionisanja društva i novac svih građana koji treba pametno da se plasira da bi se održao socijalni i svaki drugi mir u državi.

„Mi smo 2019. godine imali 1,1 milijardu EUR prihoda od turizma, prosječno po danu tri miliona EUR. Ove godine da bi dostigli projektovanu cifru, moramo po danu da imamo 1,5 miliona EUR prihoda“, naveo je Radulović.

Uzimajući u obzir da su prošla tri mjeseca u kojima nije ostvareno ni 100 hiljada prihoda dnevno, Radulović je pitao zar nije logično da se digne uzbuna i pređe na vanredan režim da bi vidjeli kako uspjeti sa manje para.

„Što ako ne bude 55 odsto prihoda? Ko će onda biti kriv? Vjerovatno turistički poslenici“, rekao je Radulović.

On je kazao da je cjelokupnu situaciju u turističkom sektoru proizvela pandemija.

„Prvenstveno, nijesmo smjeli da dozvolimo da dođemo na ta mjesta na koja smo došli po broju oboljelih i umrlih. Pandemija nije kontrolisana sve ovo vrijeme i od toga je sve proizašlo“, smatra Radulović.

Prema njegovim riječima, od pandemije zavisi kako će se realizovati sezona, a onda i koje će to posljedice da ostavi po turističke poslenike i čitavo stanovništvo.

„Bio sam pobornik lockdown-a do nedavno, međutim svi rokovi su prošli i sada ga ne vidim kao opciju s kojom bi moglo nešto da se popravi“, rekao je Radulović.

On je kazao da je Dan D bio 1. maj da se do tada smanji nivo oboljelih kako bi destinacija bila održiva za realizovanje glavne sezone, sa čime se zakasnilo.

„Sad ostaje da se bogu molimo da padne taj broj oboljelih. Turoperatori iz Rusije koji dovode u Crnu Goru oko 95 odsto turista kažu da do 1. maja ne razmišljaju o Crnoj Gori“, naveo je Radulović.

On je kazao da je zbog toga predsjedavajući ruske Dume, Viacheslav Volodin, uzeo Crnu Goru kao primjer za državu u koju turisti ne smiju da idu jer je epidemija katastrofalna.

„Ja ću biti iskren do kraja. Već sam počeo da planiram da 1. oktobra zamrznem svoj biznis, zatvorim svoja tri hotela i raspustim radnike“, rekao je Radulović.

On je kazao da će, ipak, napraviti socijalni program kako bi servisirao trošak onima koji su uzeli stanove na kredit u tom periodu u kojem ne rade.

„To mi je jedini način da budem ranjen, ali da ne budem mrtav. Ja sam odgovoran čovjek, imam 550 familija koje zavise od mene i na hiljade familija dobavljača kojima ja plaćam robu“, naveo je Radulović.

On je rekao da ima mnogo brige, strepnje i straha jer vidi tri koraka unaprijed ono što će se dešavati.

„Daj bože da se sve ovo što budem rekao pokaže da nije tačno. Ne bi bilo srećnijeg čovjeka i niko slađe ne bi izašao pred javnost Crne Gore i izvinio se i rekao da nije bio u pravu. Ali šta ako jesam“, pitao je Radulović.

Najčitanije