fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDirektni benefiti za oko 20 hiljada porodica

Direktni benefiti za oko 20 hiljada porodica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Oko 20 hiljada porodica u Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Tivtu i Kotoru će imati direktne benefite od razvojnih projekata Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje kroz, kako su kazali njegovi predstavnici, veći kvalitet života i bolji ambijent za razvoj turističkog biznisa.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora tog preduzeća, Goran Jevrić, kazao je da će na česmama građana tih opština poteći ispravna voda za piće visokog kvaliteta što će doprinjeti većem kvalitetu života, ali i omogućiti bolji razvoj turizma.

Jevrić je u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da korona kriza nije uticala na razvojne planove tog preduzeća.

“Vlada je odobrila 24 miliona EUR podrške kroz državne garancije za razvojne projekte koje realizujemo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je realizacija u toku, te nas i to dodatno obavezuje da uložimo maksimalan napor da ne dođe do zastoja u planiranoj dinamici realizacije tih projekata”, rekao je Jevrić.

Radi se o, kako je naveo, zavšetku prve faze građenja Regionalnog vodovoda spajanjem posljednje primorske opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod, vrijednosti oko dva miliona EUR, kao i početku radova na drugoj fazi gradnje regionalnog vodovodnog sistema, gdje u saradnji sa Upravom za saobraćaj koja gradi moderni bulevar sa četiri trake na trasi Jaz-Aerodrom Tivat, Regionalni vodovod uporedo postavlja 15 kilometara novog cjevovoda investiranjem oko deset miliona EUR.

“Time povećavamo kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi za oko 120 odsto, zbog sve veće potražnje za vodom u tim opštinama usljed novih turističkih projekata. Naime, samo se u Tivtu i Herceg Novom realizuju tri prestižna turistička projekta, odnosno Luštica bay, Potro Montenegro i Porto Novi, investicione vrijednosti oko dvije milijarde EUR”, precizirao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, radi se i najvažniji i najveći projekat rješavanja višedecenijskog problema nedostatka vode za piće na oko 30 odsto teritorije u Baru, ukupne vrijednosti oko 12 miliona EUR.

“Ovaj dio barske opštine je, po broju izgrađenih objekata, jedno od najvećih naselja na crnogorskom primorju koje se decenijama snabdijevalo vodom za piće putem čuvenog lokalnog izuma ‘cistijerni’, što smo mi zahvaljujući podršci Vlade i kroz izmjene zakona, uz inicijativu predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića prihvatili da riješimo, na veliko zadovoljstvo građana koji žive u naseljima Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha”, objasnio je Jevrić.

On je, na pitanje kako je Regionalni vodovod Crnogorsko primorje poslovao u vrijeme epidemije Covid-19 i sa kakvim izazovima su se suočavali da bi korisnicima obezbijedili nesmetano snabdijevanje, odgovorio da je javni interes koji se ogleda u kontinuiranom snabdijevanju građana na crnogorskom primorju vodom za piće visokog i provjerenog kvaliteta, uz brigu o zaposlenima, najvažniji prioritet.

“U cilju primjene svih naredbi i preporuka iz odluke Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela organizovali smo novi proces rada prilagođen situaciji i uspostavili interne procedure za uredno funkcionisanje svih segmenata Regionalnog vodovoda, od laboratorije i kontrole kvaliteta vode, do službe zaštite i distribucije vode za piće, u situaciji povećanog rizika širenja virusa Covid-19”, naveo je Jevrić.

Sistem regionalnog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja se prostire kroz sedam primorskih opština i u tehničko-tehnološkom smislu je veoma kompleksan, i obuhvata 130 kilometara dug cjevovod prečnika od 500 do hiljadu milimetara, na kom se nalazi oko 400 objekata.

“Neophodno je preduzeti sve potrebne mjere kako bi se očuvala pogonska spremnost i funkcionalnost regionalnog vodovodnog sistema u sveukupnom tehničko-tehnološkom i organizacionom smislu. U cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, formirali smo multidisciplinarni krizni štab, koji je izradio tri moguća poslovna modela budućeg poslovanja Regionalnog vodovoda u zavisnosti od očekivanog trajanja epidemioloških mjera, odnosno prekida privrednih aktivnosti u Crnoj Gori uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa. Predvidjeli smo mogući pad prihoda od 15 do 40 odsto”, rekao je Jevrić.

Tokom posljednjih nekoliko godina Regionalni vodovod je bio izložen brojnim poslovnim izazovima, ali je menadžment, paralelno sa rješavanjem ovih izazova, radio i na restrukturiranju i kreiranju nove vizije razvoja preduzeća.

“Ove aktivnosti svih zaposlenih, menadžmenta i Upravnog odbora, uz podršku koje smo imali od Vlade, su jasno rezultirale rekordnim poslovnim prihodima koji su u periodu od posljednje četiri godine čak za 100 odsto veći od do tada najboljih poslovnih rezultata. Realno gledano, mi smo ovu krizu dočekali spremni i za najveće poslovne izazove, ali sa druge strane očekujemo da će razvojni projekti čija je realizacija u toku dodatno obezbijediti stabilnost Regionalnog vodovoda kroz nove prihode koje ćemo imati nakon završetka tih važnih infrastrukturnih projekata”, kazao je Jevrić.

On je ocijenio da realizacijom planiranih projekata dodatno unapređuju i ambijent za dalji razvoj turističkog biznisa na crnogorskom primorju.

“Najava slabije turističke sezone zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19 će se odraziti i na poslovne rezultate Regionalnog vodovoda, ali vjerujemo da će opšti poslovni pokazatelji i u ovoj godini zadržati trend stabilnosti”, dodao je Jevrić.

On je, odgovarajući na pitanje da li je Regionalni vodovod obuhvaćen državnim mjerama podrške, kazao da je Vlada veliku podršku i pomoć pružila razvojnim projektima Regionalnog vodovoda, koji se implementiraju u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kroz odobrene državne garancije u iznosu od 24 miliona EUR.

“Kao finansijski stabilna kompanija, Regionalni vodovod, tokom prvih šest mjeseci nije imao potrebu za državnim mjerama podrške na način na koji su one u ovom trenutku neophodne drugim privrednim subjektima koji saniraju posljedice krize u poslovanju izazvane pandemijom virusa Covid-19”, naveo je Jevrić.

Regionalni vodovod je, kako je dodao, tokom prvog polugodišta ostvario povećanje u prodaji vode od deset odsto u odnosu na količine utvrđene u ugovorima o isporuci koji su potpisani sa pet primorskih opština. Međutim, s obzirom na produženo djelovanje virusa i samim tim odloženo vraćanje u normalne poslovne tokove svih privrednih subjekata, analiziraće pažljivo realne potrebe Regionalnog vodovoda za moguću kreditnu podršku u narednom periodu, u cilju očuvanja likvidnosti preduzeća.

“Najveći dio kreditnih zaduženja od međunarodnih finansijskih institucija iz perioda izgradnje regionalnog vodovodnog sistema je otplaćen. Naime, 2010. godine, kada je završena prva faza izgradnje i regionalni vodovod pušten u rad, kreditno zaduženje Regionalnog vodovoda kod međunarodnih finansijskih institucija je iznosilo 32 miliona EUR. Do danas je kompanija otplatila 28 miliona ovog duga, od čega je tokom mandata sadašnjeg menadžmenta otplaćeno 25 miliona”, precizirao je Jevrić.

On je, na pitanje kako je Regionalni vodovod doprinio podjeli tereta ove izazovne situacije, odgovorio da su povjerenje i stabilnost od presudnog značaja za svaki odnos i uspjeh, kao i da je to osnovni preduslov za uspješno upravljanje rizicima u poslovanju, posebno u kriznim i situacijama.

“Dakle, bez obzira na činjenicu što će Covid kriza uticati i na prihode Regionalnog vodovoda u ovoj godini, kao društveno odgovorno preduzeće smo spremni da apsolutno podijelimo teret i da, bez obzira na finansijske efekte i finansijsku održivost, čemu teži svaki privredni subjekat, budemo maksimalno posvećeni obavljanju osnovne djelatnosti koja se ogleda u obezbjeđivanju kontinuiranog snabdijevanja vodom za piće svih opština na primorju”, rekao je Jevrić.

On je rekao da je poslovanje Regionalnog vodovoda tokom perioda krize bilo čak i intenzivirano, s obzirom na to da ih je proglašenje pandemije zateklo na početku velike razvojne faze, u punom zaletu na početku realizacije značajnih razvojnih projekata vrijednih 24 miliona EUR koje nijesu htjeli da prekidaju.

“Pored ove vrste doprinosa, kompanija je i finansijski pomogla NKT donirajući sredstva za nabavku neophodne medicinske opreme, a zaposleni u Regionalnom vodovodu su donirali dio plate na ime pomoći Nacionalnom koordinacionom tijelu”, dodao je Jevrić.

On je, govoreći o stanju u sektoru komunalnih usluga u vrijeme i nakon korona krize, kazao da Crna Gora treba veoma precizno da identifikuje koji su to “noseći ekonomski stubovi” društva u cilju održivosti ekonomskog sistema i u situacijama globalnih izazova, kao što je to sada slučaj sa pandemijom izazvanom virusom Covid-19.

“Kako smo ovih dana svjedoci, zdravstveni i bezbjednosni sektori su, makar u Crnoj Gori, zasigurno položili ‘ispit’ i maksimalna očekivanja građana i državnih institucija. Međutim, mišljenja sam da postoje i drugi, nevidljivi heroji, a to su svi oni djelatnici u komunalnom sektoru, bez kojih bi život građana bio nezamisliv. Stoga, iskoristio bih priliku da apelujem da se posebna pažnja obrati i na komunalni sektor”, rekao je Jevrić.

On smatra da sa jakom i dobro postavljenom infrastrukturom, negativni efekti ekonomske krize će biti lakše savladani i prevaziđeni.

“U vezi sa paketima pomoći privredi Crne Gore koje je Vlada donijela, lično bih podržao nastavak sistemskog načina pristupanja analizi svakog privrednog sektora pojedinačno i tako sagledati mogućnost održivosti i kreiranja novih razvojnih projekata. Na osnovu toga se mogu odrediti adekvatni modeli podrške, sa jasnom orjentacijom ka očuvanju postojećih i stvaranju ambijenta za kreiranje novih radnih mjesta”, zaključio je Jevrić.

Najčitanije