fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDemokrate za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Demokrate za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Podgorica, (MINA) – Demokratama je prihvatljiva ideja legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, ali ne i u rekreativne, saopštila je poslanica te partije Tamara Vujović, dodajući da se kontrolom Agencije za ljekove može obezbijediti uvoz proizvoda koji je proizveden po svim standardima.

Vujović je rekla agenciji MINA da su Demokrate za legalizovanje u medicinske svrhe uz prilagođavanje i konsultaciju nadležnih ministarstava, pravilnika o propisivanju kao i za uvoz provjerenih preparata iz inostarsanstva.

Vujović je kazala da je legalizovanje marihuane neophodno učiniti zbog oboljelih, koji sebi žele pomoći, a primorani su da nabavljaju ulje od konoplje na sivom tržištu i tako sebe dovedu u situaciju da odgovaraju za teško krivično djelo.

“Takođe, pitanje je kvaliteta takvih preparata, kao i velikih troškova za pacijente, kada ih nabavljaju na ovakve načine”, dodala je ona.

Prema riječima Vujović, leaglizacijom upotrebe ulja konoplje u medicinske svrhe, a pod strogom kontrolom državne Agencije za ljekove, može se obezbijediti da se uvozi samo proizvod koji je proizveden po svim standardima.

“I koji sadrži odgovarajuću količinu kanabioida koji ima adekvatan efekat i tako omogućiti pacijentima bolji kvalitet života i ublažiti simptome bolesti. Takođe postoje strogo određene medicinske indikacije kada se može propisati ulje kanabisa za liječenje i ko će ga propisati i izdati pacijentu”, dodala je ona.

Vujović je navela da postoje ozbiljne naučne studije i iskustva pacijenata koja pokazuju smanjivanje osjećaja bola kod degenerativnih oboljenja, smanjenja spasticiteta kod multiple skleroze, smanjenja bola kod onkoloških pacijenata.

Ona je kazala da bi država mogla da razmišlja, ako standardi dozvoljavaju i ako pokažu studije izvodljivosti, o pokretanju sopstevene proizvodnje i eventualnog izvoza.

“Tako bi država imala potpunu kontrolu nad procesom”, smatra Vujović.

Demokrate se, kako je dodala, protive legalizaciji u rekreativne svrhe “jer smo mi skloni sve zloupotrebiti pa bi sigurno i tako bilo sa ovim”.

Demokrate su i protiv dozvole za kućni uzgoj, određivanja količina koje može neko rekreativno konzumirati na 40 grama, kao i klubovima kanabisa.

“To sve prijeti da bude komercijalizacija, nekontrolisana proizvodnja i nekontrolisani kvaliteta proizvod, šteta za zdravlje i mogućnost velike zloupotrebe”, kazala je Vujović.

Prema njenim riječima, to treba jasno razgraničiti i cijeloj temi prići sa velikim oprezom i raspravljati argumentima, sa onima koji u ovoj inicijativi ne vide loše strane.

“Nema te ekonomske dobiti koja bi mogla da se mjeri sa štetom po zdravlje ljudi”, poručila je Vujović.

Ona je kazala da legalizacija ulja kanabisa u medicinske svrhe, ne bi trebalo da dovede do popustljivosti prema legalizaciji u rekreativne svrhe.

“U Crnoj Gori je u toku potpisivanje peticije građana za legalizaciju u rekreativne svrhe, koju je potpisalo do sada šest hiljada ljudi i u isto vrijeme kada imamo i predlog legalizacije ulja kanabisa u medicinske svrhe, od kolega iz jedne političke partije”, kazala je Vujović.

Predlog zakona o upotrebi ulja kanabisa u medicinske svrhe, kako je navela Vujović, treba da bude usaglašen sa mnogim drugim zakonima i veliki broj podzakonskih akata mora da ga prati, da bi se mogao slijediti čitav proces uvoza, distribucije, pravilnog korišćenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije