fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDamjanović: FZO nema održivo finansiranje

Damjanović: FZO nema održivo finansiranje

Podgorica, (MINA) – Fond za zdravstveno osiguranje (FZO), nakon ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, nema održivo finansiranje, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je, na pitanje da li su u Ministarstvu finansija već uradili presjek stanja u pogledu dugova koje Fond zdravstva ima, kazao da su obaveze te ustanove u ovom trenutku i veće od onih koje su javno saopštene.

Kako je kazao, dijelom datiraju iz ranijih godina i prosto jednom se mora presjeći krug nedovoljnog finansiranja i rasta dugova.

“U tom smislu izvešćemo preciznu računicu postojećih, dospjelih i obaveza koje dospijevaju tokom tekuće budžetske godine, imajući u vidu da ranija Vlada, prosto i jednostavno, nije planirala dovoljno sredstava za tekuće finansiranje Fonda i otplatu zaostalih obaveza”, kazao je Damjanović Pobjedi.

Prema riječima Damjanovića, eventualni rebalans budžeta će ovo svakako morati da uzme u obzir.

Damjanović je naveo da se nada da će narednih dana Fond dobiti i novog direktora nakon čega će se u punoj saradnji na relaciji Fond – Ministarstvo zdravalja – Ministarstvo finansija preduzeti hitne aktivnosti na iznalaženju načina za održivo finansiranje Fonda.

“A time i sigurno i efikasno obezbjeđivanje pružanja zdravstvenih usluga svim građanima Crne Gore, jer se ovdje ne radi o političkom pitanju na kojem neko pokušava da poentira, već o elementarnoj državnoj obavezi – da se jednom za svagda riješe višedecenijski problemi koje ranije vlasti nijesu htjele, umjele ili smjele da riješe”, kazao je Damjanović.

Predsejdnica Sindikat doktora medicine, Milena Popović Samardžić kazala je da očekuje da će u narednom periodu biti napravljena analiza koja bi pokazala kolika je opravdanost i svrsishodnost upućivanja pacijenata u privatni zdravstveni sektor, ali i analiza potrošnje ljekova.

Ona je istakla da zabrinjava ogroman porast troškova u zdravstvu.

Prema do sada saopštenim podacima, dug Fonda je donedavno iznosio čak 65 miliona EUR, ali je tokom januara isplaćeno 16,5 miliona, pa su dugovanja svedena na oko 50 miliona EUR, prenosi Pobjeda.

Prema riječima Popović Samardžić, ukupne neizmirene obaveze Fonda na kraju prošle godine inosile su oko 59 miliona EUR bez kapitalnih izdataka, a na isti dan godinu ranije oko 39,7, dok kapitalne investicije iznose pet miliona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije