Naslovnica Glavna vijest CRBC priprema dokumentaciju za povratak radnika

CRBC priprema dokumentaciju za povratak radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) priprema neophodnu dokumentaciju vezanu za povratak radnika na gradilište prioritetne dionice auto-puta, saopštio je direktor Monteputa Jonuz Mujević i dodao da se ovih dana očekuju tačni datumi povratka.

On je, u intervjuu Vikend novinama, kazao da su radovi na auto-putu u samom finišu izvođenja, sa procentom završenosti blizu 90 odsto od ugovorenih radova.

„U ovom trenutku je izvjesno da će izgradnja prioritetne dionice auto-puta kasniti zato što glavni izvođač CRBC nije u mogućnosti da vrati radnike iz Kine na gradilišta, pravdajući se “višom silom” zbog pandemije koronavirusa. U tom smislu, Kinezi su uputili zahtjev upravljaču projekta za produženje roka izgradnje“, rekao je Mujević.

On je dodao da je takva klauzula definisana ugovorom o izvođenju radova, kao i da je u toku postupak ocjene osnovanosti zahtjeva.

Mujević je ocijenio da je kvalitet izvedenih radova u skladu sa projektom i standardima.

On je saopštio da dosljedna primjena mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), koje se odnose na zabranu putovanja, direktno utiče na finansijske prihode Monteputa u ovoj godini, naročito kada je riječ o prvom kvartalu.

„U tom periodu bilježimo značajan pad prolaska motornih vozila kroz tunel Sozina, a samim tim i značajan pad priliva novca. Pad prihoda se bilježi početkom uvođenja mjera, tako da u martu imamo 34,2 odsto manji priliv, a za april 72,83 odsto“, rekao je Mujević.

On je precizirao da od pojave koronavirusa i uvođenja mjera NKT-a, Monteput bilježi pad prihoda od naplate od 53,84 odsto.

Mujević je saopštio i da Monteput redovno servisira obaveze po osnovu otplate kredita za tunel Sozinu.

„Monteput je preuzeo obavezu za vraćanje kredita Evropske investicione banke (EIB) korišćenog za finansiranje izgradnje prilaznih saobraćajnica tunela Sozina i Raš. Ukupno preuzeto kreditno zaduženje iznosilo je oko 41,3 miliona“, naveo je Mujević.

On je objasnio da je do osnivanja Monteputa obaveze kredita plaćala Direkcija za izgradnju auto-puteva, kao i da je u periodu aprila 2005. do istog mjeseca 2006. godine rashod po tom osnovu iznosio 1,24 miliona EUR.

Ostatak obaveza u iznosu 40,05 miliona EUR preuzeo je Monteput i do aprila isplatio 25,57 miliona. Posljednja rata kredita dospijeva 15. aprila 2030.godine.

Mujević je saopštio da je od uvođenja naplate putarine 15. jula 2005. godine do aprila kroz tunel Sozinu prošlo ukupno 33,94 miliona vozila. U tom periodu ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 113,16 miliona EUR.
(kraj) nar

Najčitanije