fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBudućnost Crne Gore isključivo u Evropskoj uniji

Budućnost Crne Gore isključivo u Evropskoj uniji

Podgorica, (MINA) – Crna Gora svoju budućnost vidi isključivo u Evropskoj uniji (EU), kazao je premijer Zdravko Krivokapić, dodajući da je Vlada proces evropskih integracija postavila kao glavni i strateški spoljnopolitički prioritet.

On se danas u Vili Gorica sastao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je susretom sa Krivokapićem završila radnu posjetu Crnoj Gori.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao dodatnu zahvalnost Fon der Lajen na prijateljstvu, solidarnosti i finansijskoj pomoći koju je EU pružala i pruža Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19.

„Uključujući donacije značajnog broja vakcina i vrijedne medicinske opreme, zahvaljujući čemu je Crna Gora prvom dozom vakcinisla 50,4 odsto punoljetnih crnogorskih građana“, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić je poručio da je Vlada proces evropskih integracija postavila kao glavni i strateški spoljnopolitički prioritet.

„Svoju budućnost vidimo isključivo u Evropskoj uniji, uz snažne reforme u oblasti vladavine prava“, poručio je on.

Krivokapić je kazao da će Crna Gora preduzeti sve neophodne korake kako bi opravdala očekivanja građana među kojima, kako je rekao, nakon izbora nove vlade, podrška članstvu u EU svakodnevno raste.

„I u ovom trenutku prevazilazi brojku od 75 odsto podrške. Jednako tako, kao punopravna članica NATO, koja dijeli vrijednosti Alijanse, želimo potpunu stabilnost na Zapadnom Balkanu“, rekao je Krivokapić.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, podvukao da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Krivokapić je kazao da je Vlada, odgovornom politikom u oblasti upravljanja javnim finansijama i reprogramiranjem kredita za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, već stvorila preduslove za intenziviranje saradnje sa evropskim bankama i obezbjeđivanje fiskalnog prostora za nove projekte.

„Što će omogućiti i bespovratnu podršku EU kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. U tom smislu, prioritetne oblasti u ovom dijelu ostaju projekti iz oblasti saobraćaja“, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić je naglasio značaj Evropskog zelenog sporazuma (European Green Deal), koji Crna Gora, kako je rekao, svesrdno podržava posredstvom sopstvenih strateških dokumenata, ali i kroz nedavnu revitalizaciju ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori.

Fon der Lajen je, kako se navodi u saopštenju, rekla da je posjeta Zapadnom Balkanu za nju veoma važna zbog ličnog utiska o regionu.

Ona je istakla da je Crna Gora na putu ka EU postigla veliki napredak, te da je važno da nastavi u tom pravcu.

„Zajedničko nam je da dijelimo snove, viziju, dušu i želju za postizanjem rezultata. Ubijeđeni smo u vašu posvećenost zajedničkom tržištu“, poručila je Fon der Lajen.

Iz Vlade su rekli da je na kraju sastanka, Krivokapić je ponovio da EU za Crnu Goru nema alternativu.

Krivokapić je kazao da je uvjeren da sudbina regiona takođe mora biti evropska, te da će Crna Gora u budućnosti tome intenzivno doprinositi kao najnaprednija zemlja – kandidat za članstvo.

On je dodao da će Crna Gora nastaviti da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, koja jasno pokazuje geostratešku orijentaciju Crne Gore.

Krivokapić je zaključio da Crna Gora bezrezervno i dosljedno ostaje na putu ka EU, kao njena naredna punopravna članica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije