fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrđanin: Apsolutno kontrolišem Upravu policije

Brđanin: Apsolutno kontrolišem Upravu policije

Podgorica, (MINA) – Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da apsolutno kontroliše Upravu policije.

“Uprava policije je hijerarhijski ustrojen organ. Onog trenutka kada na ključna mjesta postavite svoje ljude, saradnike, vi automatski kontrolišete sistem”, rekao je Brđanin u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

On je kazao da može doći do nekih stvari koje će dovesti do nezakonitosti, devijacija, ali da su tu rukovodioci i mehanizmi kontrole koji će to da spriječe.

Brđanin je naveo je da ne može, niti smije, dati odgovor o bilo čemu što su operativna saznanja.

On je kazao da su tužilaštvo i policija dva ključna organa u borbi sa kriminalom.

“Izvještaji Evropske komisije ukazuju na to da imamo problem. Ali imamo i insititucije i potencijal da napravimo rezultate i da oni budu još bolji”, rekao je Brđanin.

On je kazao da je detaljno obaviješten o incidentu kada je zamjenik Generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić učestvovao saobraćajnoj u udesu u Podgorici.

Brađnin je pojasnio da postoji dovoljan set dokaza da tužilaštvo ide sa sa optužnim aktom kada je u pitanju učešće i eventualna odgovornost funkcionera Vlade.

“Ako taj čovjek treba da bude uhapšen, biće uhapšen po nalogu tužioca”, rekao je Brđanin, prenosi portal Vijesti.

On je kazao da treba imati u vidu da je jedan od učesnika saobraćajne nesreće tvrdi da nije vozio, a drugi tvrdi da je vozio.

“Mi smo sa druge strane utvrdili ko je vozio. Tačna je informacija koju smo čuli da Kandić nije vozio. Nema fame po tom pitanju, ja ne želim da kršim prezumpciju nevinosti, ali ima dovoljno dokaza o tome ko je vozio”, rekao je Brđanin.

Govoreći o odluci sudije Miroslava Bašovića i izjavama Abazovića, Brđanin je rekao da bi policija, da je imala bilo kakva saznanja o eventualnim nezakonitim postupanjima Bašovića, on bio uhapšen.

Komentarišući to što su trojica privođenih članova kavačkog klana u bjekstvu, Brđanin je kazao da “policija sigurno nije sjedjela skrštenih ruku”.

“U ovom predmetu je 14 lica obuhvaćeno krivičnom prijavom, sva koja nijesu lišena slobode, za njima su raspisane potjernice. Imamo saznanja da se neka nalaze u inostranstvu i samo je pitanje vremena kada će biti izvedeni pred lice pravde”, dodao je Brđanin.

On je kazao i da je loša vijest za kriminalne grupe to što je nova Uprava policija posvećena borbi protiv tih grupa.

Kada je u pitanju Zoran Lazović, Brđanin je rekao da on više ne obavlja poslove pomoćnika direktora Uprave policije “i tu je sva priča o njemu završena”.

Na pitanje zašto Lazović nije dobio njegovo povjerenje, Brđanin je odgovorio da sam bira svoj tima.

“Sa Lazovićem nijesam radio i nijesmo se poznavali dok nisam bio šef Odjeljenja za analitiku. Ja njega u dijelu profesionalnih kapaciteta ne poznajem. Biram one koje poznajem i znam i imam profesionalno povjerenje”, dodao je Brđanin.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov odnos sa Veljovićem, on je kazao da je Veljović u jednom periodu bio njegov pretpostavljeni.

“Imali smo komunikaciju i saradnju. Nemamo privatnu bliskost. On je čovjek koji je bio direktor Uprave policije dok sam obavljao određene poslove u Upravi policije. Nije tačno da nijeste mogli biti na poziciji ukoliko nijeste po volji vlasti”, naveo je Brđanin.

On je kazao da sigurno postoje ljudi koji su “pod nečijim uticajem postavljani”.

Brđanin je kazao da je svoj posao radio profesionalno.

“Jedno vrijeme sam bio Veljovićev, pa Ranka Krivokapića pa Danilovićev, a ustvaru uvijek sam bio svoj čovjek. Postao sam direktor Uprave policije i moj je profesionalni cilj da sprovedemo reforme, postignemo značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i da zemlja bude bezbjedna”, poručio je Brđanin.

Najčitanije