fbpx
NaslovnicaCovid19Borovinić Bojović: Epidemiološka situacija značajno bolja

Borovinić Bojović: Epidemiološka situacija značajno bolja

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je bolja i broj dnevnooboljelih od koronavirusa je u padu, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti rekla da je osnovno poštovanje epidemioloških mjera i da su rigorozne mjere dale rezultate.

“Epidemiološka situacija još nije potpuno dobra. Nadamo se da će u narednom periodu ako se nastavi ovakav trend uz masovnu vakcinaciju koju očekujemo dati jop bolje rezultate”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je i zdravstveni sistem u boljem stanju.

“Bilježimo smanjenje broja hospitalno liječenih pacijenata”, rekla je ministarka.

Borovinić Bojović poručila je da se nadaju da će i broj umrlih biti značajno manji.

Prema njenim riječima, brojke su zadovoljavajuće posebno na primorju.

Borovinić Bojović je navela da će da će masovna vakcinacija početi odmah po pristizanju većeg kontingenta vakcina.

“Kineske vakcine očekuju se u posljednjoj nedjelji aprila, AstraZeneka u prvoj nedjelji maja, očekujemo kontingent Fajzera, a za ruske vakcine bi trebalo da ove nedjelje dobijemo termin kada će stići”, rekla je ministarka.

Ona je kazala da je odziv na vakcinaciju bio slabiji na sjeveru i da će animirati građane da se vakcinišu.

Borovinić Bojović je poručila da će sa vakcinom kliničke slike biti neuporedivo blaže.

Ona je rekla da su htjeli da se potrude da građani shvate da su sve vakcine jednako bezbjedne i efikasne.

Ministarka je rekla da će kada krene masovna vakcinacija truditi se da maksimalno pojednostave zakazivanje i vakcinaciju, tj. da ne postoji nikakvo čekanje.

Borovinić Bojović je rekla da svi koji žele da se revakcinišu AstraZenekom mogu to da urade kada god hoće u periodu od četiri do osam nedjelja nakon prve vakcine.

Ona je kazala da će zdravstveni protokoli, što se tiče turističke sezone biti u toku ove nedjelje završeni i prezentovani javnosti i biće dostupni građanima, hotelijerima, turoperaterima.

Borovinić Bojović zahvalila se grupi iz dijaspore na donaciji 60 respiratora. Ona se zahvalila i najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću, koji je jedan od njih.

Najčitanije