fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBilčik: Zastoj u pregovorima znak da je situacija problematična

Bilčik: Zastoj u pregovorima znak da je situacija problematična


Podgorica, (MINA) – Činjenica da je Crna Gora posljednje poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) zatvorila 2017. godine, pokazuje da postoji zastoj i da je situacija problematična, smatra predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

On je na sastanku POSP-a, kazao da svi politički akteri, uprkos pritoritetima, treba da razgovaraju jedni sa drugima jer su u pitanju veliki strateški interesi – članstvo države u EU.

Bilčik je naveo da je potreba za postizanjem konsenzusa jasno navedena u rezoluciji Evropskog parlamenta iz maja i Izvještaju Evropske komisije u oktobru.

On je, govoreći o na pregovorima Crne Gore sa EU, kazao da je Crna Gora otvorila sva poglavlja i podsjetio da je zatvorila svega tri, i da je posljednje od poglavlja zatvoreno 2017. godine.

“Činjenica da je posljednje poglavlje zatvoreno 2017., a danas je kraj 2021, znači da je situacija problematičma. Zaista želimo da razgovaramo o dinamici, ali koliko god željeli te dinamike nema i to ne traje samo od prošle godine”, kazao je Bilčik.

On je pohvalio rezultate Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bilčik je kazao da Crna Gora mora da “otključa” pravosudne reforme i izvrši imenovanja i da se zbog toga mora postići šira saglasnost.

On je pohvalio usklađenost spoljne politike Crne Gore sa spoljnom politikom EU.

“Pošto je ta posvećenost bila konzistentna, nadam se da je niko neće dovesti u pitanje”, rekao je on.

Bilčik je ohrabrio Crnu Goru da nastavi da igra inkluzvnu ulogu u regionu i posebno pohvalio poboljšanje bilateralnih odnose Crne Gore sa Srbijom.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, rekao je da je zastoj u dijalogu vlasti i opozicije i postizanje dogovora o deblokadi u oblasti pravosuđa i izbornih reformi, naslijeđeni problem.

“To godinama stoji pred Crnom Gorom, nešto što se godinama pokušalo riješiti, al nijesmo imali rezultate”, kazao je Bečić.

On je rekao da u prethondnih 15 mjeseci, makar tri poslanička kluba u nekom periodu nijesu učestvovala u radu odbora ili plenuma.

Prema riječima Bečića, postojale su i turbulencije unutar parlamentarne većine koje su usložnjavale rad parlamenta.

“Nadam se da ćemo se početkom naredne godine usmjeriti dijalogu vlasti o opozicije i da čemo svi biti spremni da pomalo izgubimo da bi Crna Gora dobila”, naveo je Bečić.

On je rekao da je zadovoljan što je Crna Gora najdalje odmakla na putu ka EU.

Bečić je rekao da je podrška građana članstvu u EU značajna i da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima

Glavna pregovaračica Zorka Kordić kazala je da je članstvo Crne Gore predstavlja glavni spoljno-politički cilj Vlade, kojem se podređene sve politike koje država vodi.

Ona je rekla da je Vlada, nakon sagledavanja nalaza Izvještaja EK, predano radila na izradi akcionog plana koji će adresirati ključne preporuke iz Izvještaja, koje će državne institucije realizovati do juna naredne godine.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Gašper Dovžanin, rekao je da je cilj te države tokom predsjedavanja, da napreduju pristupni pregovori.

Dovžanin je rekao da dinamika pregovora zavisi od napretka Crne Gore i njenih reformskih napora naročito u oblasti vladavine prava.

“Nadamo se da ćemo vidjeti napredak Crne Gore u pregovorima, nadamo se da je integracija i dalje prioritet za Vladu Crne Gore i pohvljujemo usaglašavanje bezbjendnosne i spoljne politike sa EU”, rekao je on.

Dovžanin je rekao da se nada da će EU biti prvi ekonomski i politički izbor Crne Gore.

Vršiteljka dužnosti direktorke za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Mikela Matuela rekla je da je nakon smjene vlasti prošle godine, polarizacija između vlasti i opozicije produbila.

Prema njenim riječima, parlamentarni bojkot postao je postao norma i to utiče na ključne odluke.

“To nije nešto što želimo da vidimo naročito jer je Crna Gora predvodnica u ovim procesima”, dodala je ona.

Matuela je govoreći o Izvjštaju EK, rekla da on ukazuje da je neophodan napredak u vladavini prava koja je ključni element i koji sam po sebi definiše ukupnu dinamiku.

Ona je rekla da Crna Gora mora da ima funkcionalan parlament i navela da oko 60 zakona čeka na dalju parlamentarnu proceduru, da su važna pitanja na dnevnom redu, među njima i budžet i imenovanje pozicija u sudstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...