fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBilčik: Crna Gora ima najveće šanse da bude prva naredna članica EU

Bilčik: Crna Gora ima najveće šanse da bude prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ima najveće šanse da bude prva naredna članica Evropske unije (EU), a na tom putu Evropski parlament (EP) je spreman da snažno podrži njene dalje reformske procese, poručio je predsjedavajući Delegacije EP za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

Bilčik je, na sastanku sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, ocijenio da je saradnja Skupštine i EP bila odlična, čak i u izazovnom periodu u kom se cijeli svijet nalazio.

On je kazao da postoji otvorena spremnost da se u narednom periodu nastavi sa podrškom na unapređenju evropskog puta Crne Gore.

Kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, Bilčik je istakao značaj zajedničkog projekta Skupštine građana, koji se prvi put u istoriji EU testira u parlamentu zemlje koje nije članica.

“Kroz prodršku tom projektu, vaša Skupština pokazuje regionalno liderstvo u otvorenosti i demokratskom razvoju. Neke države članice EU i Unija sa ovom konferencijom u budućnosti Evrope razvili su slične alatke, ali ni jedna druga zemlja Zapadnog Balkana nije to primijenila”, kazao je Bilčik.

On je dodao da je to zaista istorijski trenutak za Crnu Goru i region.

“Crna Gora ima najbolje šanse da u narednim godinama bude naredna članica EU”, rekao je Bilčik.

On je istakao značaj rješavanja unutrašnje političke situacije u državi i sugerisao da u tom procesu kompromis i dijalog moraju biti primarni.

“Ako ostanete lojalni ovim vrijednostima, dijalogu i pluralizmu – možete računati na našu punu podršku i uskoro ćete se pridružiti EU. Ja sam ubijeđen u to”, poručio je Bilčik.

On je naveo da je EU sudbina Crne Gore i da će opet sjesti zajedno u EP.

“Građani to zaslužuju i mi ih ne smijemo razočarati”, poručio je Bilčik.

Bečić i Bilčik su se saglasili da je prioritet rješavanje trenutne političke situacije u Crnoj Gori i da u tom procesu dijalog i kompromis unutrašnjih političkih i društvenih faktora neće i ne smije imati alternativu.

Bečić je istakao da ga raduje činjenica što je današnja posjeta rezultat zajedničkog projekta od velikog značaja za crnogorsko društvo i parlament kao predstavničku instituciju.

On je naveo da je članstvo Crne Gore u EU strateško opredjeljenje i najvažniji vanjskopolitički cilj i da je posvećenost evropskom putu neupitna.

Kako je saopšteno, Bečić je upoznao delegaciju EP sa političkim promjenama koje su se desile prošle godine, ističući da je Sporazum koji je potpisan nakon izbora čvrst garant da Crna Gora nedvosmisleno i do kraja ostaje dosljedna evroatlantskim, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

On je kazao da je upravo konkretno djelovanje nove vlasti, u prethodnih 14 mjeseci, potvrda takvog stava.

“Potvrda poštovanja Sporazuma za nas je pitanje bez alternative”, rekao je Bečić.

On je ocijenio da je odluka Crne Gore da prihvati novu pregovaračku metodologiju potvrda posvećensti procesu i odraz spremnosti da u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom (EK) i državama članicama sprovede dalje reforme.

Bečić je istakao činjenicu da je u tom smislu u potpunosti prepoznata važnost suštinske reforme vladavine prava, kao noseće za cjelokupan proces evropskih integracija i da je to ključno opredjeljenje vlasti.

Ipak, kako je rekao, neophodnost da se proces sagleda kao dvosmjeran, obavezuje i Crnu Goru, ali i evropske adrese.

“Očekujemo zajedničko dinamiziranje procesa i znamo da ste vi tu da bi nam pomogli da proces ubrzamo”, kazao je Bečić.

On je, govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, ocjenio da su dijalog i kompromis bez alternative i da je izuzetno važno da u ovom trenutku svi unutrašnji politički činioci shvate da svi moraju da podnesu žrtvu da bi Crna Gora dobila.

“Svjesni smo složenosti političkih relacija i odnosa, ali to ne znači da rješenje nećemo moći da nađemo, mi smo u obavezi da ga ponudimo”, kazao je Bečić.

On je, kako je saopšteno, upoznao predstavnike delegacije sa pomacima koji se, u skladu sa dogovorom parlamentarne većine, očekuju u parlamentarnom radu.

Bečić je istakao zalaganja Skupštine u dijelu transparentnosti i javnosti rada institucije, što je, kako je naveo, proces koji će svakodnevno biti dalje unapređivan.

“Skupština je u svakom smislu otvorena za sve sugestije građana”, istakao je Bečić.

Poslanik EP Tajs Rojten kazao je da projekat Skupštine građana pokazuje dodatnu posvećenost i želju da proces bude unaprijeđen.

On je istakao da odabir današnje teme za zasijedanje svjedoči o ozbiljnosti sa kojom se pristupa procesu.

Poslanik EP Danijel Frojnd kazao je da je povjerenje građana esencijalno u svakoj demokratiji,

On je istakao da uvijek treba unapređivati komunikaciju na relaciji institucija – građani.

“Sagovornici su se saglasili da je današnje zasijedanje Skupštine građana potvrda kvalitetne saradnje Skupštine i EP”, dodaje se u saopštenju .

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...