fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Crna Gora dosljedna pitanju reforme vladavine prava

Bečić: Crna Gora dosljedna pitanju reforme vladavine prava

Podgorica, (MINA) – Crna Gora dosljedna je pitanju reforme vladavine prava, u čemu će jak parlament biti od nemjerljivog značaja, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je to kazao danas na otvaranju četrnaeste Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država, u Herceg Novom.

„Poželjevši učesnicima dobrodošlicu u prvu narednu članicu Evropske unije (EU), predsjednik Bečić je istakao da je svjestan da među učesnicima ima i onih koji su svoje blagostanje i puni prosperitet našli i van EU“, kaže se u saopštenju.

Bečić je rekao da „forum u okviru kojeg Crna Gora sjedi za stolom sa teritorijalno i brojčano malim državama, od kojih svaka na svoj način predstavlja veoma uspješnu evropsku priču“, podstiču Crnu Goru da nastavi razvoj i učvrsti u cilju punopravnog članstva u EU.

„Siguran sam da ćete se u danima pred nama i u okviru vaše posjete uvjeriti da i u Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera i da Crna Gora ima čime da doprinese društvu za ovim stolom. Prijateljstvo i povjerenje su ključ i osnov svega naprednog i progresivnog“, poručio je Bečić.

Govoreći o važnosti ekonomske perspektive Crne Gore, Bečić je naveo da je najveći broj zemalja učesnica u određenom vremenskom periodu postigao sporazum, prema kojem nijedna podjela nije važnija od građanina koji je to u pravom smislu riječi.

„Sa svim svojim pravima i obavezama, ali i visokim životnim standardom, te da nijedna podjela nije važnija od same države i njenog primarnog interesa“, dodao je Bečić.

Bečić je naveo da je u tom kontekstu ideja vodilja nakon prošlogodišnjih političkih promjena u Crnoj Gori bila da nosioci tri pobjedničke liste potpišu takav sporazum, koji će predstavljati svojevrsni veto na podjele.

On je poručio da su se potpisnici Sporazuma odlučili na taj korak kako bi Crnoj Gori dali mogućnost da za nekoliko godina po ekonomskoj razvijenosti, životnom standardu građana, visini plata i penzija, odnosu prema životnoj sredini, poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, te ukupnoj vladavini prava sa punim pravom stane rame uz rame sa ostalim.

„I vjerujte, Crna Gora će uspjeti u tom naumu, ma koliko se oni koje je vrijeme pregazilo trudili u pokušajima da je vuku nadolje“, rekao je Bečić.

On je ocijenio da održavanje prijateljskih odnosa i ostvarivanje državnih interesa ne isključuje jedno drugo.

„Naprotiv, svi konkretni državni interesi i mjerljivi ekonomski parametri idu ruku pod ruku sa podrškom koju dobijemo od naših prijatelja iz Evrope i svijeta. Što više takvih partnera, na koje se možemo osloniti, a tu i te kako ubrajam sve vas, bolje po Crnu Goru, i bolje po sve njene građane“, kazao je Bečić.

Iz Skupštine su kazalu da se Bečić govorio i o relevantnim istraživanjima prema kojima je crnogorski Parlament proglašen najtransparentnijim u regionu.

„Na putu što boljeg obavljanja tog posla i prevazilaženja tih izazova, biće nam od izuzetne važnosti razmjena iskustava sa vašim parlamentima i sve ono što je bilo oruđe da u vašim državama parlament izdignete do uloge koja mu zaista i pripada“, kazao je Bečić.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da su regionalna saradnja i podrška savezima kojima Crna Gora pripada zaštitni znak njene spoljne politike.

Radulović je naveo je da je crnogorski Parlament dobio priliku da doprinese ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta i podsjetio da je Skupština, uz povećanje transparentnosti i jačanje nadzorne uloge, doprinijela pokretanju dijaloga u postizanju važnih reformskih rješenja.

„Radulović je naveo da su aspiracije Crne Gore usmjerene ka članstvu u EU, te da je na tom putu suštinski važno raditi na jačanju nezavisnosti institucija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te se zalagati za zaštitu i slobodu medija“, kaže se u saopštenju.

Radulović je istakao značaj saradnje sa međunarodnim partnerima u pogledu zaštite životne sredine, navodeći da je uz vladavinu prava Poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih.

On je naveo da očekuje punu podršku najvećeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije