fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBanka ne mora odobriti moratorijum i ako klijent ispuni uslove

Banka ne mora odobriti moratorijum i ako klijent ispuni uslove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum na otplatu kredita korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom Centralne banke (CBCG), saopštili su iz vrhovne monetarne institucije i dodali da prijavljivanje počinje od 1. juna.

Iz CBCG su rekli da je na bankama da odluče da li će moratorijum da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana, prenosi Pobjeda.

“Banka je dužna da u roku od osam radnih dana obavijesti korisnika o odluci, a do 1. juna treba da definišu i objave uslove za moratorijum na svojim internet stranicama”, rekli su iz CBCG.

Iz CBCG su precizirali da novi moratorijum banke mogu odobriti samo korisnicima kredita koji 31. decembra prošle godine nijesu imali kašnjenje u otplati duže od 90 dana, čiji kredit nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i nije restrukturiran u ovoj godini.

Korisnici kredita koji su iskoristili pravo na moratorijum iz prve odluke imaju pravo i na ovaj drugi, pod određenim uslovima. To znači da mogu, ako ispunjavaju uslove, odložiti otplatu na šest mjeseci.

Da bi se izbjegle zloupotrebe rok otplate kredita koji je bio u moratorijumu, može se produžiti samo za period trajanja moratorijuma.

“Za produženje roka otplate može se koristiti restrukturiranje koje ima tretman novoodobrenog kredita, što omogućava niz olakšica, uključujući i grejs period, uz produženje perioda otplate koji ne mora biti usaglašen sa trajanjem grejs perioda”, navodi se u objašnjenju.

Iz CBCG su precizirali da nijesu dozvoljene bilo kakve nepovoljnije modifikacije uslova moratorijuma, ali nije zabranjeno da bankari ponude povoljnije uslove, koji mogu uključiti jednokratno plaćanje obračunate kamate nakon isteka moratorijuma, jednokratno plaćanje sva tri anuiteta (glavnica i kamata) iz perioda moratorijuma i druge načine otplate na koje pristane korisnik.

Banka ne može naplaćivati nadoknadu bilo kojih administrativnih troškova u vezi sa moratoriju mom, uključujući eventualne anekse.

“Za obračun kamate tokom moratorijuma i u daljem toku otplate ne smiju ugovarati nominalnu kamatu veću od one u ugovoru”, dodali su iz CBCG.

Banka i korisnik mogu ugovoriti i drugi način otplate, koja se nakon moratorijuma nastavlja u skladu sa novim planom.

Rok otplate se produžava za period trajanja moratorijuma. Kamata ugovorena za vrijeme trajanja moratorijuma, u skladu sa ugovorom i planom otplate, dodaje se glavnom dugu i raspoređuje ravnomjerno na preostali rok dospjeća, koji uključuje produženje za period trajanja moratorijuma, bez izmjene ostalih ugovornih uslova.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...