fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Vlada neće priznati rezultate referenduma u ukrajinskim oblastima

Abazović: Vlada neće priznati rezultate referenduma u ukrajinskim oblastima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora osuđuje održane referendume o prisajedinjavanju ukrajinskih oblasti Rusiji, rekao je premijer Dritan Abazović dodajući da Vlada neće priznati te rezultate.

Iz Vlade su kazali da je Abazović danas razgovarao sa ambasadorom Ukrajine Olehom Herasimenkom.

Abazović je rekao da je Crna Gora od samog početka zauzela jasan stav prema agresiji na Ukrajinu, nedvosmisleno prateći politiku sankcija, primivši istovremeno, za crnogorske prilike, značajan broj ukrajinskih izbjeglica koje čine oko dva odsto ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori.

“Abazović je kazao da Crna Gora osuđuje održane referendume o prisajedinjavanju ukrajinskih oblasti Rusiji, naglasivši da njihovi rezultati i kao čin aneksije neće biti priznati od naše Vlade”, kaže se u saopštenju.

Abazović je naveo da je Crna Gora spremna da razmotri mogućnosti o pružanju dodatne pomoći Ukrajini, kroz eventualnu rehabilitaciju i medicinsku pomoć ranjenima.

“Na tim linijama, Abazović je prenio i spremnost da se jedan dio kapaciteta Luke Bar iskoristi za tranzit hrane i pšenice iz Ukrajine, istakavši da pomoć Ukrajini od Crne Gore neće izostati”, rekli su iz Vlade.

Herasimenko je, kako se navodi, zahvalio Abazoviću na jasnoj i nedvosmislenoj podršci.

On je kazao da cijeni što je na inicijativu Abazovića organizovana posjeta Kijevu tri premijera regiona, u cilju pružanja podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i njenoj evropskoj budućnosti, nakon čega je Ukrajina dobila kandidatski status.

Herasimenko je, kako su kazali iz Vlade, pozdravio i snažne riječi podrške Abazovića tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je zahvalio na jasnom stavu da Crna Gora neće priznati lažne referendume i aneksiju ukrajinske teritorije, što je ocijenio kao pokušaj potpunog urušavanja međunarodnog poretka.

Herasimenko je ocijenio da međunarodna zajednica mora snažnije da osudi prijetnje nuklearnim oružjem koje su nečuvene u savremenim međunarodnim odnosima.

On je kazao da Crna Gora može biti primjer drugim zemljama, jer od samog početka iskazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom u jednom od najtežih trenutaka u njegovoj istoriji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...