fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Ne vjerujem da je odlaganje POSP-a vid kazne

Abazović: Ne vjerujem da je odlaganje POSP-a vid kazne

Podgorica, (MINA) – Odgađanje sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) nije vid kazne nego političke procjene, ocijenio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je novinarima, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, rekao da oko odlagaja POSP-a još nema detalja.

Kako je saopštio, dijalog između parlamentaraca služi, ne samo da se dijele dobre vijesti, nego i kad postoje neki izazovi.

“Vjerujem da (šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir) Bilčik nije odlučio da suspenduje kao vid kazne, nego političke procjene i očekujem da se ti odbori sastanu u jednom trenutku u terminu u kojem je dogovoreno”, rekao je Abazović.

Upitan planira li Vlada da do kraja godine raspravlja ili odlučuje hoće li Crna Gora biti dio inicijative Otvoreni Balkan (OB), Abazović je kazao da sve što pomaže da se tenzije u regionu umanje je nešto što logično ide u prilog u Crnoj Gori.

“OB nema nikakav osnivački akt da mi treba da prihvatimo neki specijalni ugovor pa onda ne možemo možda ni da izađemo bez posljedica. Nije to NATO ni Evropska unija (EU), to je izraz dobre volje zemlje koja želi da sa svojim susjedima gradi zajedničku budućnost oko određenih tema”, rekao je Abazović.

On je naveo da mu je žao što se vjeruje onima koji imaju “neke druge namjere” da region ne sarađuje i ostane u čeljustima devedesetih.

Na pitanje da li vjeruje da je, nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, ugrožen evropski put Crne Gore, Abazović je odgovorio da je Venecijanska komisija kao i portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez bila jasna.

“Molio bih sve da ne manipulišu na način što stalno pominju Zakon o predsjedniku a ne pominju izglasavanje sudija Ustavnog suda. Naš prvi zadatak je bio da ih izglasamo”, rekao je Abazović.

Prema riječima Abazovića, ta sjednica je bila prva u ponedjeljak a sudije Ustavnog suda nijesu izabrane jer druge partije to nijesu željele.

“Ako je neko stopirao evropski put, onda je odgovornost vrlo jasna i nedvosmislena”, rekao je Abazović.

On je kazao da se stvaraju uslovi za formiranje nove vlade, ali da je pitanje koliko će vremena trebati da se to operacionalizuje.

“Da vidimo hoće li (Milo) Đukanović potpisati Zakon ili neće, pa stupanje Zakona na snagu i onda se procedure koje budu trebale. I na kraju, to mora da se kruniše nekim političkim dogovorom. Zaista niko u ovom trenutku ne može da odgovori koliko će to da traje, ali je najvažnije stvoriti preduslove”, saopštio je Abazović.

Upitan kako će država da pomogne djeci, nakon što je i danas bilo dojava o postavljanju bombi u crnogorskim školama, Abazović je rekao da oni ne mogu, ako se dobije mejl čak i sa lažne IP adrese, a da ne odrade kontrolu.

“Lično mislim da će toga biti u narednom periodu nešto više, to je moja percepcija. Ista stvar je bila i kad se sastavljala 43 Vlada, kao i 19. avgusta kad se izglasavalo nepovjerenje”, rekao je Abazović.

On je kazao da je Agencija za nacionalnu bezbijednost tražila međunarodnu podršku kako bi se otkrili počinioci.

“Zna se kome odgovaraju gužve u Crnoj Gori, to se sinoć i demonstriralo”, kazao je Abazović.

Komentarišući tužbu bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i biznismena Ranka Ubovića, koji od njega traže po 21 hiljadu EUR naknade zbog povrede prava ličnosti, Abazović je kazao da mu je “čast i zadovoljstvo što je upro prstom na vrh kriminalne grupe u Crnoj Gori”.

“I što sam pogodio direktno u žilu kucavicu. Nikakav problem, vidimo se pred sudom, moje tvrdnje je u jednom dijelu potvrdio Europol, a u drugom nadam se da će potvrditi Specijalni državni tužilac. Ti ljudi žele likvidaciju premijera, ne žele 21 hiljadu EUR”, kazao je Abazović.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je Otvoreni Balkan jedna od 72 inicijative koje sačinjava “samo jedno parče mozaika regionalne saradnje koji bismo da izgradimo”.

On je kazao da je neizbježno da se oslobodi ekonomski potencijal regiona, dodajući da je potrebno eliminisati administrativne prepreke i da region bolje komunicira.

“Specičnost ove inicijative je da je autohtona, da baštini kulturu komunikacije bez potrebe da nas na to pozivaju iz Bisela i Vašingtona. Mislim da nijesmo testirali našu kulturu komunikacije jedni sa drugima, a ova incijativa je razvila tu kulturu ali ne znamo da li će biti odlučujuća”, kazao je Osmani.

On je naveo da je ta inicijativa legitimna dodajući da je na njima da dokažu da OB ima dodatnu vrijednost.

“Ako ne pokažemo rezultat, ako bude samo pusta priča, sigurno ne samo da neće doći nove članice nego i one koje su unutra će je napustiti”, kazao je Osmani.

On je poručio da je Berlinski proces kišobran za za regionalnu saradnju, oko koje orbitiraju ostale inicijative, dodajući svoju specifičnost u zdanju regionalne saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije