fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Najvažnije da je u Crnoj Gori sačuvan mir

Abazović: Najvažnije da je u Crnoj Gori sačuvan mir

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je da je najvažnije da je nakon protesta u Crnoj Gori sačuvan mir i ustavni poredak.

Abazović je gostujući u dnevniku Televizije Vijesti kazao da je uz poteškoće sačuvan međuetnički i međuvjerski sklad.

On je istakao da je policija 30 sati bila suzdržana i da je pružala pasivan otpor.

Policija je, kako je kazao, položila veliki ispit i “nikada profesionalnija akcija nije sprovedena”.

“Srazmjerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način”, kazao je Abazović.

Abazović je poručio da se svi moraju više posvetiti dijalogu i pomirenju, da u trenutnoj situaciji nijedna strana nema ništa posebno da slavi, i da se moraju mijenjati matrice ponašanja.

Upitan da li imaju informacije ko stoji iza protesta, Abazović je rekao da se vode operativni podaci protiv više osoba i da je jedna od tih osoba savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića, Veselin Veljović.

On je rekao da su učinili sve da budu suzdržani.

Kako je kazao, sukobi su počeli kada je Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj procjeni, kod određenih službenika Uprave policije.

Abazović je pojasnio da je u tom momentu bačen suzavac i da dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima.

On je dodao da se izvinjava svima koji su bili na meti suzavca.

“Bilo kakav terorizma i ekstremizma, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan”, dodao je Abazović.

Abazović je ocijenio da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država vjerovatno uvela u anarhiju i ostvario “tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i vjerovatno dio ljudi van Crne Gore”.

On je naveo da je “paradoksalno i tužno” da Osnovno ili Specijalno državno tužilaštvo nema intervenciju na blokade u Cetinju.

Abazović je podsjetio na blokadu u Tuzima, kada je pokrenut postupak protiv predsjednika te opštine.

“Mislim da je sada nekim kolegama koji kritikuju sektor bezbjednosti, a predstavljaju parlamentarnu većinu, javno kakvu su medveđu uslugu napravili Crnoj Gori kada nisu dozvolili promjene u Tužilačkom savjetu”, rekao je Abazović.

Upitan da prokomentariše tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je u jednom trenutku tokom protekle noći bilo planirano da ustoličenje bude odloženo, on je kazao da Vučić “vjerovatno može da kaže šta se dešava u njegovoj državi i vladi.”

“Mi smo željeli da sprovodimo zakon i uspjeli smo u tome, to je bila naša obaveza “, rekao je Abazović.

Na pitanje da li Demokratski Front (DF) misli na njega, ministra Sekulovića ili direktora policije Brđanina kada pominje “pokušaj državnog udara” i da li je bio za odlaganje ustoličenja, Abazović je kazao da je bio za sprovođenje Ustava.

“Nisam bio na sastanku kod premijera jer sam bio u svom kabinetu sa menadžmentom policije i ministrom unutrašnjih poslova”, kazao je Abazović.

Abazović je istakao da nije bio za odlaganje ustoličenja, već da je tražio jasne garancije da se to može sprovesti na način na koji je to urađeno.

On je ocijenio da je određivanje zadržavanja do 72 sata Veljoviću ispravna odluka Tužilaštva i kazao da je zahvalan što “nismo ponovo iznenađeni neprijatno”.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Mila Đukanovića, Abazović je kazao da je danas “upokojen njegov kriminalni karakter”.

Abazović je ocijenio da je Demokratska partija socijalista od faktora mira i stabilnosti, i za međunarodnu zajednicu postala grupacija koju, “osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma”.

On je pojasnio da je “elementi terorizma” kazao zato što je primjetno da su se određene osobe naoružavale na Cetinju.

Abazović je rekao da policija istražuje te informacije.

“Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posljedice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije”, kazao je Abazović.

Tu komponentu, prema njegovim riječima, svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne smije da zanemari.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije