fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAbazović: EU za Crnu Goru završna stanica na reformskom putu

Abazović: EU za Crnu Goru završna stanica na reformskom putu


Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) je za Crnu Goru glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović navodeći da nije siguran da je inicijativa Open Balkan u koliziji sa evropskim integracijama.

On je na konferenciji Seesox-a /South East European Studies at Oxford/ koja je održana na temu “Otvroreni Balkana i/ili EU”, kazao da Crna Gora snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje.

“Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao alternativu EU onda mi nijesmo za to, ali nijesam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama”, kazao je Abazović, saopšteno je iz Vlade.

On je ocijenio da bi svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama.

“Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija “stuba” transformacije regiona – vladavina prava i ekonomija”, istakao je Abazović.

Na pitanje kako se Open Balkan percepira u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ta inicijativa od starta prilično loše komunicirana i da ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje “velikodržavni” projekti, oni su logično protiv.

“Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja”, kazao je Abazović.

On je rekao da regionu treba povjerenje, a da je to nemoguće izgraditi ako se u svemu vidi neprijateljstvo.

Abazović je ponovio da se zalaže za promociju “evropskog duha”, odnosno da granice ne treba mijenjati, nego ih učiniti nevidljivim.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije