fbpx
NaslovnicaCrna GoraZločin dokazan, ali nije adekvatno kažnjen

Zločin dokazan, ali nije adekvatno kažnjen

Podgorica, (MINA) – Zločin u slučaju deportacije izbjeglica 1992. godine je dokazan, ali nije adekvatno kažnjen, a Crna Gora se, osim naknade štete porodicama žrtava, nema čime pohvaliti, ocijenjeno je na današnjoj panel diskusiji koju je organizovala Akcija za ljudska prava (HRA).

Povod za diskusiju „Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.“ je navršavanje 27. godine od tog događaja, poznatog kao „Deportacija izbjeglica“.

Portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori, Tamara Milaš, podsjetila je da se zločin dogodio 25. maja 1992. godine, kada je 66 izbjeglih civila, bošnjaka-muslimana, nezakonito uhapšeno i predato vojsci bosanskih Srba u svojstvu talaca.

Kako je navela, samo 12 deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nijesu pronađeni.

„Ono što je nesporno, to je da je ovaj zločin dokazan, ali još nije kažnjen u skladu sa međunarodnim i domaćim pravom. Umjesto pravde, crnogorske vlasti i nadležne institucije pokušavaju da nam imputiraju projektovani zaborav“, kazala je Milaš.

Prema njenim riječima, na to ukazuju i činjenice da su crnogorski sudovi, suprotno međunarodnom humanitarnom pravu i praksi, presudili da taj slučaj nije ratni zločin za koji okrivljeni treba da odgovaraju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije