fbpx
NaslovnicaCrna GoraZgrada Glavnog grada u mraku zbog Podgoričke skupštine

Zgrada Glavnog grada u mraku zbog Podgoričke skupštine

Podgorica, (MINA) – Svijetla ispred upravne zgrade Glavnog grada Podgorice biće ugašena do narednog četvrtka zbog Podgoričke skupštine, događaju koji, kako su kazali, predstavlja mračnu stranu crnogorske istorije.

Na Fejsbuk stranici Glavnog grada podsjećaju da je, od 24-29. novembra 1918. godine, odlukama Velike narodne skupštine, Crna Gora izgubila državnost.

“Svjetla ispred upravne zgrade Glavnog grada Podgorice ugašena su sinoć i tako će ostati do narednog četvrtka. Na simboličan način želimo jasno da iskažemo odnos prema Podgoričkoj skupštini, događaju koji zasigurno predstavlja mračnu stranu crnogorske istorije”, navode iz Glavnog grada.

Kako su kazali pripajanjem Crne Gore Srbiji, svrgavanjem dinastije Petrović-Njegoš, kao i pripremom gašenja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, ime države CrneGore nestalo je sa mape evropskih zemalja.

Ističe se da je takozvana Podgorička skupština, bila razlog za Božićni ustanak crnogorskih patriota u januaru 1919. godine i „bijeli teror“ tokom kojeg su srpska vojska i žandarmerija počinili masovne zločine širom Crne Gore

“Nažalost, danas nakon čitavog vijeka, svjedočimo tome da podjele i netrpeljivosti koje su tada stvorene još uvijek nijesu prevaziđene”, rekli su iz Glavnog grada.

Oni su dodali da još više zabrinjava činjenica da i pored nespornih dokaza o destruktivnim posledicama Podgoričke skupštine, postoje subjekti koji ovaj datum slave i afirmišu.

“To je razlog zbog kojeg smo se ukratko vratili u prošlost, da podsjetimo građane Podgorice i Crne_Gore da istoriju ne smijemo zaboraviti kako bi na putu uspjeha i razvoja, na kojem se Glavni grad nalazi, bili savjesni i ponosni činioci koji njeguju ideje demokratskih vrijednosti, poštovanja i ljubavi prema svom gradu i svojoj državi.
Glavni Grad Podgorica”, kazali su iz Glavnog grada.

Najčitanije