fbpx
NaslovnicaCrna GoraZenka: Državi ćemo vratiti njeno

Zenka: Državi ćemo vratiti njeno

Podgorica, (MINA) – Država neće konfiskovati imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) niti bilo koje druge vjerske zajednice, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i poručio da ono što je državno treba da joj se vrati.

On je u intervjuu listu Dan kazao da treba stati na put nekim retrogradnim idejama koje se propagiraju i da država treba da djeluje kada vjerski poglavari izreknu uvredljive riječi na račun nekog naroda ili pripadnika određene vjere.

Na pitanje da li je Vlada odustala od ideje da konfiskuje manastire i crkve Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Zenka je odgovorio da se ne radi ni o kakvoj konfiskaciji.

„Ne dolazi u obzir da će država zalaziti u ono što je crkvi poklonjeno od vjernika i što je ona sagradila od svojih sredstava. Jedno od rješenja je i da se ono što je državno vrati državi”, istakao je Zenka.

On je pojasnio da je državno ono što se do 1920. po tadašnjem katastru i zakonu vodilo na državu, a ne ono što je bilo pod crkvom ili džamijom.

„Sticanjem nove državnosti proizilaze i druge obaveze. Zna se šta je bilo državno. Nešto se u međuvremenu promijenilo odlukama. I vjerske zajednice imaju potraživanja od države. Velika potraživanja imaju i Katolička crkva i Islamska zajednica“, rekao je Zenka.

Srpskoj crkvi su, dodaje, 1945. godine oduzeta neka imanja, kao i drugim zajednicama.

„Ne prihvatam terminologiju da će država da krene u konfiskaciju. Postoji katastar kao dokaz svojine i porijekla imovine. To će se usvajanjem zakona vidjeti, neće sve biti crno bijelo“, istakao je Zenka.

On je naglasio da se država ne miješa u rad vjerskih zajednica, te da svaka vjerska organizacija radi po svojim pravilima.

“Unutrašnja organizacija je njihova, i država se tu ne miješa, ne odlučujemo mi kada će i gdje biti postavljen neki sveštenik. Država u većini slučajeva odgovara na kritike vjerskih zajednica koje su upućene državi“, rekao je Zenka.

Kako je naveo, država ima više odbrambeni nego napadajući stav.

„Nijesam nikada imao priliku da vidim da je država ušla u raspravu ili počela polemiku sa nekim vjerskim poglavarima bez da su bili u situaciji da se brane od izjava. Više se miješa vjera u politiku, nego politika u vjeru. Više se vjera bavi politikom nego što se politika bavi vjerom”, tvrdi Zenka.

On je dodao da Crna Gora mora stati na put bilo čijim retrogradnim idejama ili retrogradnim djelovanjima, koje se tiču političkog ili vjerskog rada.

“Protiv sam toga da se država miješa u unutrašnju organizaciju vjerskih zajednica, takvih namjera nema. Jedini cilj Crne Gore je da se urede vjerske slobode, da zakonski uokvirimo vjersko djelovanje u državi”, rekao je Zenka.

Na pitanje da li u izradi zakona o vjerskim zajednicama učestvuju predstavnici svih vjerskih zajednica, Zenka je kazao da je tražio kontakt sa svima, ali da su imali problem sa SPC.

„Sa ostalima smo uspostavili kontakt i sa svima njima imamo dobre odnose. Neće mi smetati da sjutra imamo dobre odnose i dobar kontakt sa SPC. Biću ponosan ako u tome uspijem”, zaključio je ministar.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...