fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽene i dalje neravnopravne

Žene i dalje neravnopravne

Podgorica, (MINA) – Žene su marginalizovane i ne ostvaruju svoja prava kao muškarci, jer vjekovima postoji neravnopravna raspodjela moći među polovima, ocijenjeno je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost.

Odbor je današnju sjednicu posvetio 6. novembru 1943. godine, kada je u Kolašinu osnovan Antifašistički front žena (AFŽ) Crne Gore i Boke.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak rekla je da je AFŽ otvorio put ka ostvarivanju cilja ravnopravnosti žena i muškaraca u Crnoj Gori.

»To je važan dan za sve nas koji promišljamo o ravnopravnosti, o jednakim šansama u životu za muškarce i žene«, rekla je Drobnjak.

Prema njenim riječima, žene su i dalje marginalizovane i ne ostvaruju svoja prava kao muškarci, »jer vjekovima postoji neravnopravna raspodjela moći među polovima«.

»Danas je lako izaći na izbore. Dobijemo poziv, odemo i glasamo. Ali ne smijemo zaboraviti da je početak aktivne borbe za to pravo bilo od članica AFŽ-a. One su se izborile da 1945. dobijemo i aktivno i pasivno pravo, da imamamo pravo na obrazovanje i na rad«, kazala je Drobnjak.

Ona je navela imena žena koje su bile liderke u tom procesu.

Podsjetila je da je u Narodno-oslobodilačkom ratu iz Crne Gore učestvovalo 2.546 žena, od kojih je 483 poginulo a da ih je osam iz Drugog svjetskog rata izašlo kao narodne heroine.

»To su žene koje ne smijemo da zaboravimo. One su poturile svoja ramena da stojimo danas na ovom pijedestalu na kojem jesmo i zato s dužnim poštovanjem sjećanje na njih i na njihovu borbu i rezultate«, navela je Drobnjak.

On je podsjetila da su žene dobile pravo glasa 1945. godine i prvi put su na izbore izašle 1946. a da je od 107 poslanika koji su izabrani bile tri žene.

»Žene sa ostvarenim pravom glasa i mogućnošću učešča donošenja odluka su osigurale povoljniji položaj u ostvarivanju boljeg položaja ali i dalje mora da traje ta borba, u kojoj nam podršku pružaju kolege koji shvataju da i oni mogu da uživaju svoja prava ako smo ravnopravni«, poručila je Drobnjak.

Direktorka NVO Nova – Centar za feminističku kulturu Nataša Nelević predstavila je dvadesetak fotografija sa izložbe “Drugarice – ženski pokret u Crnoj Gori 1943 – 1953”, kojom su, kako je rekla, pokušali da isprave istorijsku nepravdu.

Foto: MINA

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije