Naslovnica Covid19 Zdravstveni sistem spreman u slučaju većeg broja oboljelih

Zdravstveni sistem spreman u slučaju većeg broja oboljelih


Podgorica, (MINA) – Crnogorski zdravstveni sistem spreman je da odgovori u slučaju većeg broja oboljelih od KOVID-a 19, a i u sudaru sezonskog gripa i koronavirusa, kazao je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković.

On je, gostujući na televiziji Vijesti, kazao da epidemija koronavirusa u Crnoj Gori ide u pravcu blagog smirivanja.

„Ako posmatarmo klinički dio, možemo da zaključimo da imamo blagi pad epidemije, odnosno pritiska na zdravstveni sistem. Sa druge strane, imamo broj novoregistrovanih slučajeva koji je pokazivao pad, izuzev jučerašnjog dana”, rekao je Eraković.

On smatra da je glavni uzrok dobrih rezultata to što je značajan dio građana Crne Gore prepoznao važnost mjera.

„U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo, svjesni izazova da će biti mnogo teža situacija nego u ovom trenutku. Nadamo se da će se u tom periodu nositi češće maske, tako da će transmiisja virusa biti manja“, rekao je Eraković.

On je naveo da je crnogorski zdrvavstveni sistem spreman i uslučaju većeg broja oboljelih.

“Na zdravstveni sistem možemo da budemo ponosni. Napravljena je dobra reorganizacija sistema. Velikim požrtvovanjem zaposlenih došli smo do ovakbih rezultata“, rekao je Eraković.

Eraković je kazao da su u KCCG trenutno dva pacijenta koja su životno ugrožena.

„Činjenica je da je virus izuzetno opasan, da pravi ogromne probleme kod pacijenata kod kojih se razvije klinička slika“, rekao je Eraković.

On je kazao da Institut za javno zdravlje (IJZ) razmatra otvaranje granice sa regionom.

„IJZ ima specifičan način u odlučivanju. Procjenjuju ne samo iz koje zemlje bi došli turisti već i broj turista koji bi došao iz te zemlje. Pratimo stalno situaciju i granice će se otvoriti onog trenutka kad se steknu uslovi“, rekao je Eraković.

Eraković je naveo da Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) traži najbolji model po kome bi obrazovni sistem počeo na vrijeme.

Najčitanije

Federalni sud odbacio Trampovu žalbu za Pensilvaniju

Vašington, (MINA) – Savezni apelacioni sud odbacio je pokušaj štaba američkog predsjednika Donalda Trampa...