fbpx
NaslovnicaCrna GoraZavršena rasprava o smjeni Leposavića

Završena rasprava o smjeni Leposavića

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta završili su danas raspravu o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA.

Iz vladajućih Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) poručili su da će biti protiv.

Demokratska Crna Gora saopštila je da, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) učestvovati u smjeni ministra pravde.

Poslanici DPS-a bojkotuju rad Parlamenta, i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrešenju Leposavića.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da treba da zabrine to što je ishitrenim potezom Krivokapić sam sebe doveo u situaciju da se današnja rasprava i sjutrašnje glasanje više tiče njega, nego samog Leposavića.

„Za ovako krupne odluke treba da se obezbijedi većina onih koji su ga podržali i izabrali“, poručio je Radunović.

On je rekao da neće glasati za smjenu Leposavića zato što obrazloženje za smjenu ne zadovoljava one koji su ga birali.

Radunović je kazao da je Vlada, pored toga što DF neće glasati za smjenu Leposavića, odlučila da podršku traži kod DPS-a i „otvori Pandorinu kutiju“.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da je kriv što je Krvokapića predložio za mandatara.

“Mi nijesmo glasali za sporazum Krivokapić-Bečić-Abazović. Po tom sporazumu treba da pristanem da nema Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”, naveo je Knežević.

On je poručio Krvokapiću da više neće biti premijer ako sa DPS-om izglasa smjenu Leposavića.

“Ukoliko ga budete smijenili, vi više nijeste premijer i ovo više nije pitanje Leposavića nego povjerenja Vlade”, kazao je Knežević.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da je Leposavić izjavama o Srebrenci rasplamsao nove političke podjele i „dao pogosnko gorivo bivšem režimu da atakuje na Vladu Krivokapića i sve njene članove“.

„Leposavić svojim izjavama i ponašanjem predstavlja Crnu Goru u svijetu i svaka njegova izjava treba da bude u službi boljitku države i građana“, istakao je Bogdanović.

On je poručio da Leposavić mora da odgovara za svoje riječi i postupke i ne smije interese naroda podrediti ličnim stavovima.

„To se odnosi na sve ministre i poslanike“, poručio je Bogdanović.

On je ponovio da Demokrate neće Leposavića smijeniti sa opozicijom.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović rekao je da bi on Leposavića smijenio zato što nema zakona o pravnoj državi.

“A o Srebrenci se ljudski pričalo u Skupštini. Ja sam zadovoljan time i zahvalan sam svima zbog toga”, poručio je Radulović.

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić kazala je da Leposavić, ako se možda ne slaže sa tim da je u Srebrenci počinjen genocid, nije smiio iznijeti lične impresije.

“On je indirektnim stavom negirao odluke međunarodnog suda i stav međunarodnih tijela do kojih je ovoj državi stalo”, navela je Zoronjić.

Ona je istakla da je Leposavić doveo u pitanje ugled Crne Gore i Vlade, čiji je član.

“Leposavić se na taj način, u svojstvu ministra, priklonio strani koja prkosi žrtvama i međunardnoj pravdi”, navela je Zoronjić.

Ona je ponovila da će glasti za predlog za razrešenje Leposavića.

Predsjednik Kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović kazao je da se danas i posljednjih dana osjeća neprijatno.

„Mislio sam da ćete sa ministrom naći zajednički jezik, u interesu toga da budemo što bolji, složniji i kvalitetniji“, poručio je Ivanović Krivokapiću.

On je apelovao na Krivokapića i Leposavića, jer se „do sjutra može sve ovo još jednom prevazići i ispraviti“.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da bi sve bilo drugačije uz osnovna pravila koja postoje u demokratskim društvima.

On je kazao da strogost po pitanju Leposavića nije bila u prvoj reakciji Vlade.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Predrag Bulatović kazao je da postoje modaliteti, dijalog da se Vlada rekonstruiše i da postane političko-eksperstka.

“I biće bolja od ove Vlade. Ako dijaloga nema, paralmentarna većina će se suočiti sa pitanjem da otkaže povjerenje ovoj Vladi i da izabere novu Vladu sa novim premijerom”, dodao je Bulatović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović rekao je da je nemoguće prognozirati šta će se desiti sjutra kada se bude glasalo za razrješenje Leposavića.

On je kazao da će SD glasati za razrješenje Leposavića zato što njegovi stavovi zaslužuju osudu.

“Ovdje ćemo vidjeti da li je ova Vlada evropska”, ocijenio je Brajović.

On je poručio Krivokapiću da je to ispravan potez.

Poslanica Socijdemokarstke partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je glasanje o smjeni Leposavića najbolji test koji će pokazati da li je i koliko ova Vlada demokratska i evropska.

“Najvjerovatnije ćemo, po najavama, imati činjenicu da je 90 odsto ove vlasti na dijametralno suprotnim pozicijama od elementarnih vrijednosti međunarodnih partnera”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da se, nakon ovog glasanja, može slobodno “reći da je ova Vlada izgubila svaki demokratski i civilizacijski legitimitet zbog čega je ona praktično već i pala”.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da sjutra ako bude razrješen Leposavić, Krivokapić treba da podnese ostavku.

“Ne poznaje nijedna parlamentarna demokratija da Vi možete ostati predsjednik Vlade u kojoj tokom mandata mijenjate većinu. To je nemoguće”, ocijenio je Konjević.

On je poručio Krivokapiću “da je obrnuo igricu da bi ostao u fotelji premijera” i dodao da mu sada ne smeta podrška opozicije.

Predsjednik Poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je inicijativa Krivokapića za razrješenje Leposavića u toj stranci naišla na podršku, jer smatraju da je to dobar korak Vlade u pravcu evropskih integracija.

„Nije civilizacijski, niti državnički i politički odgovorno da jedan ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava iznese ovakav stav i negira genocid u Srebrenici, da time iskaže stav da ne prihvata hiljade presuda Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije“, naveo je Ibrahimović.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je da će podržati inicijativu za smjenu Leposavića.

On je rekao da Vlada koja, kako je naveo, isto misli o Srebrenci kao i Leposavić, treba da padne sa činom razrješenja tog ministra.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu kazao je da je Vlada došla na krilima Sporazuma gdje su tri tačke bile ključne.

“Vi ste prihvatili sve one stvari prethodne Vlade za koje ste govorili da su loše”, rekao je Nimanbegu.

On je rekao da bi bilo najbolje da Leposavić da ostavku i dodao da će on glasati za njegovu smjenu.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...