fbpx
NaslovnicaCrna GoraZavršena rasprava o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Završena rasprava o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o Predlogu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i o tome će se izjasniti kasnije.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ključni „kamen spoticanja“ između građana i bivšeg režima.

Prema njegovim riječima, tim zakonskim izmjenama odnosi između crkava, vjerskih zajednica i države čine se pravednim i stavlja se tačka na sukobe koje je važeći Zakon proizveo, jer je „njegova svrha bila da stvori tenzije između ljudi“.

„Ovim izmjenama pokušavamo da ispravimo nepravdu. Poslanici treba da radimo svoj posao, da donosimo zakone i pomirimo ljude“, poručio je Bogdanović.

Poslanica URA-e Božena Jelušić kazala je da je poznato da je ona na Glavnom odboru te partije bila protiv toga da sada izglasavaju Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zbog tajminga, kratke javne rasprave i činjenice da postoji spornost u ustavnosti.

Ona je rekla da za godinu niko nije dao taj pravni akt na provjeru ustavnosti, ni bivši režim, niti crkva.

Jelušić je navela da ne pristaje da ne vidi kako se spinuje javno mnjenje i podižu emocije da bi se prestalo misliti.

„Vidjela sam kako poruka manevrisanjem sitnim navodi primaoca da prihvati samo jedno rješenje, pa se mi navodno danas ovdje odlučujemo između države i Srpske pravoslavne crkve“, kazala je Jelušić.

Ona je istakla da to nije istina.

Prema riječima Jelušić, nakon 2006. godine dosadašnja politička elita nije stvorila funkcionalnu državu, nije stvorila institucije.

„I onda je 2019. godine pokušala da ono što nije uradila pomete metlom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. On je započeo spiralu zla. Voljela bih da se ta spirala danas nije nastavila, ali nažalost, jeste i danas nastavljena“, rekla je Jelušić.

Ona je kazala da se nada da će se poslije večerašnje odluke crkva vratiti tamo gdje joj je mjesto – „u zidove crkve, bez potrebe za naracijama koje će nas dijeliti“.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Marko Kovačević kazao je da je opozicija danas pokušala da diskriminiše parlamentarnu većinu, odnosno izbornu volju građana.

„Mi večeras otpočinjenmo završnu fazu Demokratske partije socijalista“, poručio je Kovačević.

On je dodao da su na sjednici Zakonodavnog odbora imali prilku da kod predstavnika nove opozicije uvide razočaranje „činjenicom da neće moći nikog da diskriminišu“.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da će nakon godinu vratiti zakon građanima i crkvi.

„Ova prošla vlast je prozvodila podjele i konflikte i nikako nijesu htjeli da odustanu od oduzimanja imovine crkvi koja je stvorila identitet Crne Gore“, rekao je Joković.

On je kazao da su građani litijama branili svoju Mitropoliliju i crkvu.

Prema njegovim riječima, građani su 30. avgusta odlučili i glasali protiv onih koji su donijeli ovaj Zakon i stvorili novu većinu koja će sve vjerske zajednice vratiti u ravnopravan položaj.

Poslanik DF Slaven Radunović kazao je da je zadovoljan što će, kako je naveo, jedna nepravda biti ispravljena.

“Najvažnije je da je zakon, nakon današnjih izmjena, nediskriminatorski i da će da bude jednak za sve”, rekao je Radunović.

On je naveo da se nada da će na sličan način fukncionisati kao odgovorna većina.

“Ispravljaćemo nepravde i bićemo jednaki prema svima. Ova većina će biti odgovorna i drugačija od prethodne”, poručio je Radunović.

On je kazao da “ovakva stvar koju je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović večeras uradio nije greška”, i da tako nešto ne može da uradi, „a da nije ucijenjen nečim strašnim”.

“Nakon ovoga njemu slijedi krivična prijava od svih nas. Neće se odustati. Ili mu nudimo zaštitu ukoliko je bio pod pritiskom kriminalnih grupa bliskih Demokratskoj partiji socijalista. Ne samo njemu, već svakome koga DPS na ovaj način želi da ucjenjuje”, rekao je Radunović.

Branko Radulović iz Pokreta za promjene kazao je da se bori za jednu jedinstvenu pravoslavnu crkvu.

Radulović je apelovao na sveštenstvo da, bez obzira kojoj crkvi pripadaju, vode narod kroz litugiju i bogosluženje, navodeći da nije njihova dužnost “da se upliću u ovozemaljski život”.

Najčitanije