fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaustavljanje proširenja nije odgovor na probleme 

Zaustavljanje proširenja nije odgovor na probleme 

Podgorica, (MINA) – Potreba Evropske unije (EU) da otkloni uzroke kriza kroz koje prolazi razumljiva je, ali zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje politike proširenja nije odgovor na probleme, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

On je, u diskusiji posvećenoj EU i njenim susjedima na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja EU koja se održava u Beču, kazao da je proširenja strateški put za Crnu Goru, region i Evropu u cjelini.

Brajović je kazao da se razumiju potrebe EU da otkloni uzroke kriza i obavi proces unutrašnje konsolidacije, ali da odgovor na te probleme nije zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje politike proširenja.

„Naprotiv, vjerujemo da su proces konsolidacije unutar EU i proces pridruživanja članica koje dijele iste vrijednosti, dva komplementarna procesa jer su međusobno uslovljenja i moraju se istovremeno odvijati ukoliko Unija želi da bude jači, efikasniji i atraktivniji savez za postojeće i nove članice“, rekao je Brajović.

On je, kako je saopšteno iz parlamenta, ukazao da odlaganje integracije za neka bolja vremena nosi opasnost različitih političkih uticaja koji su u suprotnosti sa strateškim ciljevima EU.

To bi, smatra Brajović, dovelo do slabljenja evroentuzijazma kandidata i stvorilo uslove za jačanje snaga koje njeguju antievropske vrijednosti.

Prema njegovim riječima, posljedice takve politike neće osjećati samo države regiona već i Unija.

„Zato mislimo da je proces proširenja strateški put za Crnu Goru, za region i za Evropu u cjelini. Da li će tako biti, ne zavisi presudno od nas“, istakao je Brajović.

On je rekao da je pored unutrašnjih reformi, dobrosusjedske saradnje i usaglašene vanjske i bezbjednosne politike sa EU, Crna Gora spremna da pruži svoj mali, ali nezanemarljiv doprinos evropskoj porodici naroda:

„Imamo milenijumsko trajanje i istoriju, očuvali smo međuetnički i međuvjerski sklad u najtežim trenucima, obilujemo prirodnim resursima i posvećeno sprovodimo reforme koje su važne za bolji životni standard naših građana. Članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nije značajno samo za učvršćivanje stabilnosti naših zemalja, već cijelog evropskog kontinenta“, ocijenio je Brajović.

On je kazao da proširenje donosi ekonomsku, društvenu i bezbjednosnu korist kako novim tako i postojećim članicama.

Brajović je, tokom bilateralnog susreta sa predsjednikom Doma poslanika Italije Robertom Fikom, kazao da je značajna dobra saradnja crnogorske Skupštinee sa oba doma Parlamenta Italije, koji su kroz brojne aktivnosti u prethodnom periodu snažno podržavali evropsku integraciju Crne Gore.

„Fiko je akcentovao dobar odjek nedavno održane konferencije Jadransko jonske inicijative u Budvi, a isto se očekuje od predstojeće Konferencije mladih parlamentaraca regiona i EU u Podgorici, na kojoj će učestvovati i predstavnici Parlamenta Italije“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se dodaje, saglasilli da pored važnih postojećih privrednih projekata Crne Gore i Italije, treba nastaviti sa daljim jačanjem ekonomske saradnje.

“U budućnosti možemo imati veoma značajne kontakte, kao i administrativnu, političku, kulturnu i ekonomsku razmjenu sa Crnom Gorom koja pravi korake naprijed i ima veliki broj otvorenih poglavlja za ulazak u EU”, rekao je Fiko.

Brajović će na Konferenciji razgovarati i na temu „Evropska unija u susret evropskim izborima 2019. godine – dalji razvoj saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija Evropske unije“.

Najčitanije