fbpx
NaslovnicaCrna GoraZatvaraju se granice za strance, zabrana rada za ugostiteljske objekte

Zatvaraju se granice za strance, zabrana rada za ugostiteljske objekte

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će od večeras zatvoriti granične prelaze za sve strance, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, a biće zatvoreni i svi ugostiteljski objekti, tržni centri, dječje igraonice i kladionice, odlučilo je večeras Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i za tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora.

On je precizirao i da zabrana ulaska u Crnu Goru ne važi ni za strance upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba

Simović je ponovio da Crna Gora nikada neće zatvoriti granice za svoje građane.

„Naprotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja naših građana, studenata, naše djece, koja se zbog situacije u drugim državama moraju vratiti svojim kućama“, istakao je Simović.

Među mjerama koje je danas usvojilo Nacionalno koordinaciono tijelo su i obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane i strance za koje ne važi zabrana ulaska, koji dolaze iz inostranstva, trajanju od 14 dana.

Zabranjuje se i pružanje ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste.

Od večeras će biti zatvoreni disko i noćni klubovi, ugostiteljski objekti, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju njeno preuzimanje, uz zabranu boravka gostiju u tim objektima.

Među novim mjerama je i zatvaranje tržnih centara, dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.

Ograničava se broj kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta.

Simović je kazao da nove mjere stupaju na snagu večeras, da su privremenog karaktera i da će se primjenjivati u narednih 15 dana.

On je istakao da se svi moraju pridržavati mjera.

Simović je rekao da po standradima Svjetske zdravstvene organizacije, Crna Gora ima šanse da iz te opasnosti izađe sa minimalnim posljedicama.

Govoreći o početku širenja panike i nesigurnosti, Simović je rekao da će država pronači mehanizme da to suzbije, a i da obezbijedi ono što je građanima i neophodno.

„Imamo vitalan i konkurentan sektor trgovine, luke i odlučnost Vlade da nađe adekvatne odgovore na sve izazove“, kazao je Simović-

Kako je naveo, premijer Duško Marković će pokrenutu regionalnu inicijativu kako bi zainteresovane države u regionu zajednički definisale odgovore u odnosu na potrebe i probleme, uključujući poseban režim promet roba u trenutnoj situaciji.

„Vlada je spremna da kapacitete svojih luka stavi na raspolaganju državama regiona kao izraz razumijevanja“, naveo je Simović.

On je istakao da svi privrednici u Crnoj Gori se moraju pridržavati naredbi i pratiti preporuke koje su kreirane u cilju zaštite građana.

Simović je pozvao građana da prijave slučajeve ukoliko im poslodavac ne dozvoljava da ostanu kod svog djeteta koje je mlađe od 11 godina i nadležni organi će preduzeti adekvatne mjere.

„Poštovanje precedura u takvim situacijama nema alternativu i pozivamo građane na slogu, solidarnost i odgovornost“, kazao je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je zdravstveni sistem učinio sve da odgovori globalno-javnom zdrvstvenom problemu.

„Iako nemamo potvrđen nijedan slučaj inficiranja koronavirusom, kao odgovorni donosioci odluka, moramo da napomenemo da su donesene mjere obavezujuće za sve građane“, istakao je Hrapović.

Ne smiju se, kako je naveo dozvoliti neodgovornosti i svi moraju biti svjesni situacije koja je zajednička nevolja cijelog svijeta.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, rekao da Crna Gora želi da pokaže da ima mogućnost da spriječi širenje te bolesti.

“Da bi to uspjeli zahtijeva jedan dobar i organizovan odgovor svih nas. Svako od nas da pojedinačno da doprinos tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili”, rekao je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, poručio je da policija u trenutnoj situaciji ima misiju da brine o bezbjednosti svih građana.

“Da obezbijedimo sve što su naredbe i naređenja uz nadzor i uz dvnevnu saradnju sa svim državnim organima i procesuiramo sve koji krše naredbu. Uprava policije će odlučno raditi na sankcionisanju svih odgovornih”, poručio je Veljović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da već od sjutra stupa na snagu držanje socijane distance u trgovinskim objektima.

„To podrazumijeva da na desest metara kvadratnih trgovačkog objekta može biti jedan kupac i da u objektu bez obzira na njegovu površinu ne može biti više od 50 kupaca istovremeno“, pojasnila je Sekulić.

Direktor kliničkog cenra (KCCG) Jevto Erakovič je rekao da kod građana postoji stepen individualne odgovornosti i da se vidi da poštuju prpeoruke

„KCCG je apsolutno spreman za koronavirus, kao i njegovi zaposleni“, kazao je Eraković.

Najčitanije